Reakcije zasad odlične

U ovoj školi dječaci uče šiti, peglati košulje i kuhati

04.12.2023. 15:01 / Izvor: Putnikofer.hr
španija

U ovoj školi dječaci uče šiti, peglati košulje i kuhati jednostavna jela kako bi naučili da je održavanje domaćinstva zajednički posao.

U španjolskom gradu Vigo, učenici škole Colegio Montecastelo prošlu su godinu završili s novim vještinama – znanjem o pravilnom peglanju košulja, šivanju i pripremi jednostavnih jela.

Uz uvjerenje da se jednakost uči činjenicama, djelatnici škole već nekoliko godinama predano rade na razbijanju stereotipa i nepravednih rodnih uloga koje su nametnute ženama.

Njihova posvećenost proizlazi iz uvjerenja da obrazovanje ima ključnu ulogu u oblikovanju svijesti mladih generacija, posebno dječaka, te stvaranju inkluzivnog društva.

SVESTRAN PRISTUP PRAKTIČNIM ZNANJIMA, UČENICI SU ODUŠEVLJENI

Učenici četvrtog razreda srednje škole Montecastelo usvajaju raznolike kućne vještine poput glačanja košulje, šivanja dugmeta, osnovnog održavanja električnih uređaja, samostalnog obavljanja jednostavnih zadataka, instalacije perilice ili sušilice rublja te pripreme obroka.

Ovaj program, nazvan "Kućne vještine", predstavlja sedmičnu aktivnost koju učitelji i roditelji dobrovoljno predaju, a s obzirom na njezinu obveznu prirodu, pruža svestran pristup praktičnim znanjima.

"Smatrali smo izuzetno korisnim naučiti naše učenike kako obavljati ove zadatke kako bi, kad jednog dana osnuju obitelj, mogli aktivno sudjelovati od samog početka. Željeli smo im prenijeti svijest o tome da je održavanje domaćinstva zajednički pothvat te da razbijemo predrasude o tradicionalnoj podjeli poslova na "muške" i "ženske" uloge", izjavio je za svjetske medije Gabriel Bravo, koordinator ovih hvalevrijednih aktivnosti.

PROMOCIJA RAVNOPRAVNOSTI I POZITIVNIH NAVIKA MEĐU UČENICIMA

Ideja je nastala tokom planiranja novog predmeta, kada su profesori razmišljali o načinu promociji pozitivnih navika među učenicima koje će biti u skladu s novim Zakonom o ravnopravnosti između muškaraca i žena.

O novim aktivnostima prvo su obavijestili roditelje, koji su reagirali vrlo pozitivno, nakon čega su obavijestili i učenike.

ŠPANIJA I NJEN PUT PREMA RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI

Španija je u posljednjih nekoliko godina postigla značajan napredak u osiguravanju jednakih mogućnosti za muškarce i žene, što ju je pozicioniralo na sam vrh popisa zemalja s visokom razinom rodne ravnopravnosti.

Zasluge za to idu uspješno provedenim politikama i mjerama usmjerenim na zaštitu žena od nasilja, seksualnog iskorištavanja i nasilja u obitelji.

Još jedan značajan korak naprijed dogodio se 2018. godine kada je španska vlada proglašena najviše ženski orijentiranom vladom na svijetu, s impresivnih 65 posto žena u njezinom sastavu.

Osim toga, usvajanje progresivnog zakona o povećanju porodiljnog dopusta za očeve dodatno je pridonio stvaranju povoljnijeg okvira za rodnu ravnopravnost u društvu.

Španija se tako svrstala među države koje aktivno promoviraju jednakost spolova kroz konkretne zakonodavne mjere i poticaje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza