Održan Prvi Internacionalni Kulinarski Master Kup Sarajevo

11.02.2014. 14:07 / Izvor: eKapija.ba
Održan Prvi Internacionalni Kulinarski Master Kup Sarajevo
OTVORI GALERIJU

Udruženje kuhara u Bosni i Hercegovini organiziralo je 07. i 08. februara 2014. godine, Prvi Internacionalni Kulinarski Master Kup Sarajevo 2014.

Prvi Internacionalni Kulinarski Master Kup Sarajevo 2014. završen je 08. februara svečanom večerom i dodjelom priznanja najboljim među najboljima. Udruženje kuhara BiH i Sarajevo su se još jednom pokazali kao izvrsni domaćini kuharima iz regije i na ovaj način dali svoj aktivni doprinos u promociji naše zemlje.

Na jednom mjestu okupljeni su profesionalci iz ove oblasti kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz sljedećih zemalja: Italija, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Srbija,  Hrvatska i Bosna i Hercegovina. U okviru kupa bilo je upriličeno i 6 radionica: Hrvatska tradicionalna kuhinja, Slovenačka tradicionalna kuhinja, Srpska tradicionalna kuhinja, Karving, Halal standardi I vinska radionica, a svi prisutni imali su priliku pogledati I vrijednu zbirku od 4.000 jelovnika iz raznih dijelova svijeta pod nazivom "Jelovnici zaboravljenog vremena" koju je Istvan Mezö  za svog života sakupio i poklonio gradu Sarajevu. Kao svojevrstan doprinos promociji domaće kuhinje bila je organizirana i priprema Begove čorbe u velikom kotliću gdje je podijeljeno oko 500 obroka svim posjetiteljima.

Najbolje rezultate ostvario je nacionalni tim Slovenije u sastavu: Grega Rozman, Dominik Sirk, Martin Blejec i Janez Dolšak koji su ostvarili zlatnu medalju i prvo mjesto u ukupnom poretku.

Drugo mjesto i srebrenu medalju osvojio je nacionalni tim Hrvatske u sastavu: Tomislav Karamarko, Anđelko Levanić,Šime Vučetić i Marinko Jurešić.

Bronzana medalja I treće mjesto pripalo je Šefs klubu iz Beograda u sastavu: Predrag Stjepanović, Dejan Maksimović I Vanja Puškar.

U kategoriji najboljih takmičara najviše su se istakli Zaim Merdan, Bojan Dragić, Vladimir Vojnović I Ahmed Grbo. Najbolji takmičari u kategoriji torte bili su Nerma Proho, Amir Šehović, Azur Hodžić i Ivana Vidaković koji su osvojili bronzu a srebro je pripalo Dominiku Sirku. U kategoriji finger food-a Šime Vučetić I Tomislav Karamarko osvojili su srebro a Martin Blejec zlato.

Takmičenje je posjetio i direktor „Svjetske kuharske asocijacije“  - WACS za južnu Evropu gospodin Srećko Koklić koji je posjetu iskoristio i za planiranje održavanja Evropskog kuharskog kongresa koji će se desiti u Sarajevu 2015.godine.

Ovim takmičenjem Udruženje kuhara u Bosni i Hercegovini je dalo konkretan doprinos unapređenju sadržajnosti i atraktivnosti turističke ponude BiH. Internacionalni Kulinarski Master Kup Sarajevo će  prerasti u tradiciju i sigurno postati turističko obilježje Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Učešće na ovoj manifestaciji uzeli su i predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete, koji su prisutnima govorili o temi: Halal standard u turizmu i ugostiteljstvu.

Uzimajući u obzir svjetske trendove i halal turizam dogovoreno je da se u narednom periodu organiziraju da se organiziraju specijalizirani seminari za kuhare i turističke radnike, kao i "Halal cooking academy" za ugostitelje iz zemlje i regiona.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza