Uspostavlja se e-Savjetovalište za žene

25.04.2020. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Uspostavlja se e-Savjetovalište za žene

Prijave se mogu dostavljati od 01.05.2020. putem prijavnog formulara koji će uskoro biti objavljan na www.afw.ba.

Za žene kojima je usljed aktuelnih izazova neophodna pomoć, Fondacija „Akademija za žene“ uz podršku Austrijske ambasade u Sarajevu uspostavlja e−Savjetovalište sa psihoterapijom koje će od početka maja nuditi besplatnu profesionalnu pomoć.

Stroge mjere za suzbijanje pandemije koronavirusa su neophodne, ali one mnogim ljudima otežavaju svakodnevnicu − neovisno od toga da li je neko iz njihovog porodičnog kruga obolio ili ne. U mnogim slučajevima žene nose posebno veliki teret, jer češće preuzimaju ulogu odgajateljice i njegovateljice u porodici i, nažalost, često postaju žrtve porodičnog nasilja. Mnoge žene su prepuštene same sebi, a vlastiti dom nije za svakoga sigurno mjesto.

U ovom teškom periodu razgovor o našim ličnim problemima, kao i profesionalni savjet objektivnog/ne i suosjećajnog/ne sagovornika/ice mogu biti od velike pomoći. Razgovori u okviru e−Savjetovališta „Akademije za žene“ će se – zbog uslova ograničene slobode kretanja i (samo)izolacije − obavljati putem videopoziva. Savjetovanje će voditi isključivo kvalificirane psihoterapeutkinje u okviru individualnih sesija. Savjetovanje, odnosno psihoterapeutski tretmani će se voditi u skladu sa standardima utvrđenim od strane Europske asocijacije za psihoterapiju i principima povjerljivosti podataka i dobrobiti klijentice, te sadržaja tretmana koji proističu iz te Etičkog kodeska.

Prijave se mogu dostavljati od 01.05.2020. putem prijavnog formulara koji će uskoro biti objavljan na www.afw.ba.

Fondacija „Akademija za žene“, koja vodi ovaj projekat, je nevladina organizacija čiji cilj je razvijanje i jačanje potencijala žena i mladih u svim sferama društva i koja u sklopu mnogobrojnih projektnih aktivnosti promovira ljudska prava, demokratiju i rodnu ravnopravnost u društvu.

Projekat e−Savjetovalište finansira Austrijska ambasada u Sarajevu. "Bosna i Hercegovina je važan partner za Austriju i stoga pokušavamo na različite načine da pružamo podršku, između ostalog kroz ovaj projekat koji nastoji da pomogne ženama koje posebno pate zbog posljedica krize", naglašava austrijska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Ulrike Hartmann.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza