INZ u saradnji sa lokalnim ustanovama jača biosigurnost vrtića

21.09.2020. 09:50 / Izvor: Akta.ba
INZ u saradnji sa lokalnim ustanovama jača biosigurnost vrtića

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) nastavio je tokom septembra asistenciju i saradnju sa obrazovnim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i šire.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) nastavio je tokom septembra asistenciju i saradnju sa obrazovnim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i šire.

Nakon pripreme, savjetovanja, a onda obilaska i asistencije u uspostavi biosigurnosnih mjera u oosnovnim, srednjim školama i fakultetima ovog kantona, ove sedmice je započela druga faza nadzora biosigurnosnih mjera u predškolskim ustanovama ZDK. Naime, već je ranije intenzivno sarađivano sa nizom vrtića u kantonu, na stvaranju pretpostavki za povratak mališana u vrtiće.

U ovoj fazi svim predškolskim ustanovama je krajem prošle sedmice dostavljen set dokumenata pod nazivom "Vrtići i COVID-19" koji sadržava metodologiju izrade plana za uspostavljanje i održavanje sistema biosigurnosti u predškolskim ustanovama u kontekstu COVID-19 (plana samokontrole ili kriznog plana pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19, definisanog Naredbom Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva od 20.08.-  u poglavlju VII - Naredbe za obrazovne ustanove, tačka 3).

Ovaj set dokumenata je od danas dostupan i na web stranici Instituta www.inz.ba.

"Neophodno je naglasiti da niti jedan plan ni sistem nisu idealni i nemoguće je u potpunosti spriječiti prenos infekcije, ali zajednički možemo učiniti sve u našoj mogućnosti da rizik smanjimo na minimum, te učimo na iskustvu i kontinuirano poboljšavamo sistem biosigurnosti. Timovi naše Službe za školsku higijenu će posjetiti sve javne i privatne predškolske ustanove tokom naredne sedmice te će djelovati u savjetodavnom smislu na povećanju biosigurnosti u predškolskim ustanovama zajedno sa predstavnicima ustanova", ističe načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a doc. dr. Nino Hasanica.

Iz INZ-a su zatražili da sve ustanove "vrate" Institutu svoje planove izrađene na osnovu ovih dokumenata i smjernica, koji će biti razmotreni, analizirani i kvalitativno dopunjavani u saradnji sa svakom ustanovom pojedinačno.

"Zato timovi INZ-a od ove sedmice kreću u novi krug posjeta državnim i privatnim vrtićima u ZDK. Moram naglasiti da su sve mjere, planovi i saradnja po našim zakonskim obavezama usmjereni ka predškolskim i školskim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu, ali da smo sve dokumente javno učinili dostupnim svim sličnim institucijama u FBiH i BiH, jer mjere koje trebaju provoditi su univerzalne i dokumenti mogu biti dobra osnova za njihove planove", ističe Hasanica, dodajući da su već imali kontakte sa ustanovama u nekoliko kantona FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza