Obilazak širom svijeta modela Taycan podržava lokalne projekte

01.06.2022. 09:10 / Izvor: Akta.ba

Inicijativa "Pridružite se Porsche vožnji" počinje danas svojom prvom etapom, od Stuttgarta do Leipziga.

Inicijativa "Pridružite se Porsche vožnji" počinje danas svojom prvom etapom, od Stuttgarta do Leipziga. Porsche Taycan će se, tokom narednih godina, voziti na brojne destinacije na pet kontinenata. Cilj: projekti obrazovanja i osnaživanja lokalnog tipa će biti pokrenuti u svakoj fazi putovanja, u skladu sa lokalnim potrebama. Predmeti koji će biti obuhvaćeni kreću se od zaštite okoliša i osiguranja dobrih uslova za rad i život do jačanja društvene povezanosti. U Leipzigu će u fokusu biti "Porsche Safari", Porscheov program edukacije o okolišu. 

"Društveni angažman je važan dio naše Porsche kulture", kaže Albrecht Reimold, član odbora za proizvodnju i logistiku u Porsche AG i pokrovitelj ove inicijative. "Kao društveno odgovorna kompanija, kroz inicijativu "Pridružite se Porsche vožnji" želimo odigrati svoju ulogu u stvaranju svijeta vrijednog življenja, kako sada, tako i u budućnosti. Samo se zajedno, i ako savladamo geografske granice, možemo suočiti sa globalnim izazovima našeg vremena. Cilj Porsche vožnje je pružiti podsticaj za nove projekte, promovisati postojeće programe i dati trajni doprinos poboljšanju uslova života."

Porsche sebe vidi kao dio globalne zajednice u smislu vrijednosti i kao partnera društvu. Fokus je na mladima ili osobama u nepovoljnom položaju kojima je potrebna podrška i mogućnosti obrazovanja. Cilj je poboljšati njihove uslove života na trajan i održiv način. Inicijativa je osmišljena tako da traje najmanje dvije godine i prvenstveno je usmjerena na osnaživanje mladih ljudi. Drugom stanicom za Taycan već je imenovana Švicarska, gdje će u fokusu biti projekat inkluzije. Daljnje faze u Francuskoj i Kini su planirane za 2022. godinu.

Fokus prve stanice: edukacija o okolišu

Na Porscheovoj lokaciji u Leipzigu, Saksonija – koja predstavlja prvu destinaciju – proizvođač sportskih automobila se obavezao na očuvanje izvornog prirodnog okruženja i implementirao je koncept održivog pašnjaka. Od 2002. godine, nekadašnje paradno tlo je pretvoreno u jedinstveni prostor za prirodu u obliku off-road područja u Porsche Leipzigu. Na tih 132 hektara se nalazi 100 "Hek“ goveda i Exmoor ponija, kao i tri miliona pčela medarica i brojnih divljih životinja, uključujući zečeve, jelene i fazane.

Od 2018. godine, porodice, djeca i školska odjeljenja mogu doći na obilazak, u pratnji ekološkog edukatora, i istraživati lokalnu floru i faunu u ovom off-road području, tokom "Porsche Safari" programa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza