Popunjene prijave za projekt preventivnih pregleda Ministarstva zdravstva KS

31.08.2022. 13:45 / Izvor: Akta.ba
Život je u pitanju

Popunjene su prijave za Pilot projekt preventivnih pregleda Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Popunjene su prijave za Pilot projekt preventivnih pregleda Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo. Na web stranici zivotjeupitanju.ba prijavilo se 12.000 naših građanki i građana na besplatne preventivne preglede grlića maternice, dojke i debelog crijeva u javnim i privatnim ustanovama u KS.

Iz resornog ministarstva mole sve prijavljene za strpljenje.

"U manje od mjesec dana prijavilo se 12.000 osoba i potrebno je da ustanove svima ponude odgovarajući termin. Svi oni koji su se do sada prijavili, bit će pozvani na svoj pregled", obrazložio je ministar zdravstva KS, Haris Vranić.

Po prvi put u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo zdravstva izdvojilo je 750.000 KM da u potpunosti finansira preventivne preglede za svoje građane.

"Za mjesec dana postigli smo svoj cilj – sve planirane prijave su popunjene, pregledi se svakodnevno obavljaju i svijest o bitnosti preventivnih pregleda za rano otkrivanje malignih bolesti je podignuta među građanima Kantona Sarajevo. Sve više njih kontaktira zdravstvene ustanove u KS i obavlja preglede i mimo našeg projekta", iznio je prve već vidljive efekte ustanovljene tokom realizacije ovog projekta ministar Vranić.

Naveo je i kako je, do danas, nalaze dobilo već oko 3.000 ljudi, dok je 3.500 nalaza u obradi, kao i da je 16 osoba na vrijeme obavilo pregled i otkrilo bolest, zbog čega su upućeni na dalju dijagnostiku.

"U naredne četiri godine planirat ćemo kantonalni skrining program u kojem ćemo proširiti i dobne skupine i kategorije malignih bolesti. Hvala što ste prepoznali iskrene namjere ovog Ministarstva da zaštiti vaše zdravlje i život", poručio je ministar Vranić.

Dodao je i kako će i dalje raditi na tome da novac osiguranika Kantona Sarajevo usmjere na prave stvari.

"Osluškujemo njihove potrebe i vrijeme je da im se omoguće zdravstvene usluge kakve oni zaslužuju. Dosta je čekanja na preglede koji život znače. Učinit ću sve što je u mojoj moći da unaprijedim godinama urušavani zdravstveni sistem", naglasio je ministar Vranić, te najavio za naredne dane i nove velike projekte.

Istakao je i da je resornom ministarstvu koje predvodi zdravlje građana uvijek na prvom mjestu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza