Dan planete Zemlje

Nastavak akcije "Zajedno za naše šume"

20.04.2023. 11:41 / Izvor: Akta.ba
Šume intesa

Ove subote će se širom svijeta obilježiti Dan planete Zemlje.

Ove subote će se širom svijeta obilježiti Dan planete Zemlje. Tim povodom Intesa Sanpaolo Banka i ove godine pokreće akciju "Zajedno za naše šume" koja je namijenjena svim klijentima Intesa Sanpaolo Banke, a koji se odluče realizirati kredit Moj eko dom namijenjen za poboljšanje energetske efikasnosti stambenih objekata. S tim u vezi za sve klijente ove Banke koji u periodu od 22.4. (Dan planete Zemlje) do 5.6. (Svjetski dan zaštite okoliša) realiziraju Moj eko dom kredit, bit će zasađeno jedno novo drvo.

"Intesa Sanpaolo Banka godinama unazad sprovodi akcije pošumljavanja. Samo u protekloj godini kroz akciju Zajedno za naše šume posadili smo 5.000 novih sadnica u 5 regija u kojima Banka posluje. Ove godine odlučili smo našem proizvodu Moj eko dom, namijenjenom za poboljšanje energetske efikasnosti domova naših klijenata, dati poseban značaj jer će za svaki odobreni kredit, u ime klijenata biti posađeno jedno novo drvo na mjestima gdje je njegova sadnja neophodna. Svaki klijent koji realizira navedeni kredit dobit će Certifikat putem e-maila, koji ujedno predstavlja i zahvalnicu za doprinos ovoj akciji. Akcija pošumljavanja bit će sprovedena u novembru mjesecu kada se ujedno budu stekli vremenski uslovi za pošumljavanje“, izjavila je Minja Filipović, izvršna direktorica Sektora za poslove sa stanovništvom.

Iako Bosna i Hercegovina može da se ponosi količinom šume koju posjeduje na svom teritoriju, ali i njenom kvalitetom, nažalost veoma često i najčešće ljudskim faktorom te šume malo po malo nestaju. Nekada su u pitanju šumski požari koji unište i šumski, ali i generalno biljni, te životinjski sistem, a tu je i nekontrolisana ilegalna sječa šume. U ovoj Banci već godinama unazad zaposlenici svojim doprinosom na bazi volonterskog angažmana sade nove sadnice na lokacijama kojima su iste i potrebne. Tako ostavljaju društvu i budućim generacijama nešto što će im istinski koristiti.

"Svim klijentima koji u narednom periodu žele ugraditi nove prozore, utopliti dom ugradnjom termalne fasade, u potrazi su za sistemom za grijanje poput toplotnih pumpi ili peći na pelet, nudimo mogućnost kreditiranja kroz Moj eko dom kredit, gdje će pored povoljnih uslova kreditiranja, dobiti i povrat investicije do 20%. Ono što je najbitnije svoj dom će na ovaj način učiniti energetski efikasnim, smanjiti utrošak energije, a time i novca", dodala je Filipović.

Ova kreditna linija predstavlja saradnju Intesa Sanpaolo Banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) gdje se kroz Instrument za finansiranje zelene ekonomije na zapadnom Balkanu (GEFF), promovira poboljšanje energetske efikasnosti u stambenom sektoru, a sufinansiraju je Evropska unija (EU) i Austrija, te bilateralni donatori Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF). Više informacija o ovoj kreditnoj liniji možete pogledati na web stranici ili u najbližoj poslovnici Banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza