Cilj je bio informisati javnost

U sedam bh. gradova obavljeni besplatni dermatološki pregledi u organizaciji dm-a

28.08.2023. 13:01 / Izvor: Akta.ba
Pregled

Kompanija dm sprovela je kampanju besplatnih dermatoloških pregleda u sedam bh. gradova.

Kompanija dm sprovela je kampanju besplatnih dermatoloških pregleda u sedam bh. gradova. Cilj je bio informisati javnost o pravilnoj zaštiti od sunca, adekvatnom korištenju sredstava za zaštitu te značaju prevencije, pregleda i rane detekcije sumnjivih promjena na koži. Tokom kampanje obavljeno je 489 dermatoloških pregleda, a identifikovana je potreba za daljnjim pretragama kod 114 osoba, što ističe važnost redovnog praćenja stanja kože i pravovremenog reagovanja na bilo kakve promjene.

„Zdravlje i dobrobit naših sugrađana su nam izuzetno važni, te nam je veoma drago da su se i ove godine odazvali na besplatne dermatološke preglede i educirali o neophodnosti prevencije. S kampanjom dermatoloških pregleda počeli smo još 2015. godine, a tokom godina tu priliku je iskoristilo više od 5.000 građana. Njih 973 upućeno je na daljnje pretrage, što je pokazatelj neophodnosti ovakve aktivnosti. Pored toga, i na našim drugim aktivnostima, poput dm ženske utrke i Obiteljskog dana, nudimo uslugu besplatnih dermatoloških pregleda. Kako bismo istrajali u našoj misiji nastavljamo sa posvećenim radom na podršci zajednici i širenju svijesti o važnosti brige o zdravlju", poručila je Admira Isaković, voditeljica Nabave i Marketinga dmBiH.

dermatoloski

Ova kampanja je samo jedan od brojnih koraka koje dm preduzima kako bi podržala zdravlje građana i aktivno doprinijela njihovom boljem životu.

"Interes građana za besplatne preglede kože je zaista bio veliki. Najveći interes pokazale su osobe srednje i starije životne dobi, koji su većinom dolazili na preglede zbog mladeža i pigmentnih promjena na koži. Konkretno u Sarajevu je otkriveno trinaest semimalignih - dobroćudnih tumora na koži i ti pacijenti su upućeni na daljnji hirurški tretman. Kod četiri pacijenta su otkrivene atipične pigmentne lezije, koje zahtijevaju dodatne preglede i praćenje nadležnog dermatologa sa digitalnim dermatoskopom. Interesovanje za besplatne preglede nije izostalo ni kod mlađe populacije te su najčešće dolazili zbog problema sa aknama i ti pacijenti su dobili savjete o njezi problematične kože“, kazao je dr. Kerim Alendar, specijalista dermatovenerologije.

dermatoloski

Svijest građana o brizi kože je potrebno kontinuirano dizati na veći nivo, kako bi pravovremeno reagovali i vršili redovne dermatološke preglede, dodao je dr. Alendar.

Redovni dermoskopski pregledi posebno su značajni za osobe koje u porodičnoj anamnezi imaju raniju pojavu karcinomna kože i melanoma, u ovoj kategoriji su i osobe sa velikim brojem madeža, preko 50, kao i osobe koje primijete neke promjene veličine ili boje madeža, tegobe i slično. Adekvatnom zaštitom kože, pravilnim korištenjem zaštitnih krema i izbjegavanjem štetnih ultravioletnih zraka, možemo spriječiti ubrzano starenje kože, pojavu pigmentnih promjena na koži, stvaranje bora i u konačnici melanom kože.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza