Roche i SFF – partnerstvo u službi zdravlja građana

21.08.2013. 16:46 / Izvor: eKapija.ba
Roche i SFF – partnerstvo u službi zdravlja građana

Od 19. do 21. augusta svi zainteresirani posjetitelji Sarajevo Film Festivala i građani Sarajeva mogli su se besplatno i anonimno testirati na virusne Hepatitise B i C i AIDS.

Od 19. do 21. augusta svi zainteresirani posjetitelji Sarajevo Film Festivala i građani Sarajeva mogli su se besplatno i anonimno testirati na virusne Hepatitise B i C i AIDS, te konsultirati sa specijalistom infektologom o prevenciji i liječenju ovih bolesti u sklopu kampanje: "Ne dozvoli da bude prekasno. Testiraj se!"

Ovu kampanju je organizirala farmaceutska kompanija Roche d.o.o. – Roche Ltd. u partnerskoj saradnji sa Sarajevo Film Festivalom i Klinikom za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

"Partnerska saradnja Roche-a i SFF-a nastavlja se već treću godinu. Dijeleći istu filozofiju i viziju, da uvijek pokušavamo biti bolji i kvalitetniji u partnerskom odnosu našim aktivnostima, kao društveno odgovorne kompanije, želimo poticati pozitivne promjene u društvu, senzibilizirati građane, institucije vlasti na probleme prisutne u zdravstvu i potrebu rješavanja istih. Ove godine smo upriličili testiranje na Hepatitis B i C i HIV kroz koje želimo ukazati na potrebu brige za vlastito zdravlje, podići svijest šire javnosti o važnosti prevencije, skriniga i rane dijagnostike kako bi se ove bolesti dijagnosticirale na vrijeme",kazao je Adnan Filipović, generalni direktor Roche u BiH.

Kako akutni hepatitis nema simptome, veliki broj ljudi ne zna za bolest sve dok se 10 do 20 godina od infekcije, pri rutinskim laboratorijskim pregledima, ne otkrije već uznapredovala bolest jetre.

"Smatra se da je u svijetu oko 170 miliona osoba zaraženo sa virusom Hepatitisa C, a oko 350 miliona Hepatitis B virusom. No, ono što zabrinjava jeste činjenica da većina oboljelih nisu svjesni svoje bolesti. U našoj zemlji broj zaraženih se kreće oko 40.000, a taj broj se u budućnosti jedino može smanjtii ovakvim provjerama i prevencijom. Drago mi je zbog ove akcije, jer otkrivanje i liječenje hepatitisa na vrijeme je mnogo jeftinije od liječenja oboljenja u kasnom stadiju ili eventualnog presađivanja jetre, koje ima cijenu od oko 150.000 KM", rekla je prof.dr. Zora Vukobrat- Bijedić, šefica Klinike za Gastroenterohepatologiju KCUS.

Rezultati testiranja su ohrabrujući, jer su svi testirani bili negativni. Dr. Refet Gojak, specijalista infektolog sa Klinike za infektologiju KCUS, također smatra da je ovakva akcija za svaku pohvalu.

"Svi testirani, a bilo ih je za tri dana više od 80, su bili negativni na sve viruse, što je odličan rezultat. Prosjek godina testiranih iznosio je 29, te je bilo najviše građana u rasponu od 24 do 40 godina. Najmlađi testirani imao je 18 godina, dok je najstariji imao 64 godine, a 53 posto testiranih činile su žene, a ostatak od 47 posto muškarci. Inače, naši testovi su jako osjetljivi i pouzdani, tako da nema prostora za grešku i tačnost se mjeri u postotku od 99,7 posto", dodaje Gojak.   

Osim testiranja na HBV i HCV virus, građani Sarajeva i posjetitelji SFF-a, mogli su izvršiti testiranje i na virus AIDS-a, koji u BiH u posljednje vrijeme bilježi rast oboljelih. "Na kraju prošle godine imali smo 45 zaraženih od ovog virusa, što je skoro duplo povećanje u odnosu na 2011. godinu. Stoga apeliram na mlade ljude da češće vrše kontrole svog zdravlja, jer upravo ta populacija rijetko dolazi na našu kliniku, kako bi vršila testiranja. Zato je ovakva kampanja odličan potez, ali ona mora prerasti u tradiciju, a u svim bh. gradovima trebale bi postojati lokacije na javnim mjestima za ovakva testiranja", istaknula je prim. dr. Vesna Hadžiosmanović, specijalista infektolog sa Klinike za infektologiju KCUS.

Miro Purivatra, direktor SFF-a, na kraju je je još jednom zahvalio kompaniji Roche na organizaciji ove kampanje, naglašavajući da ovo nije prvi put da zajedno rade na ovakvim projektima, te da će u budućnosti uvijek biti otvoreni za ovakve inicijative. "Svima nam je potrebno da više vremena provodimo uživajući u životu, a želim nam svima da potrošimo što manje vremena na liječenje. To možemo postići prevencijom i ranom dijagnozom oboljenja", zaključio je Purivatra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza