U BiH započela volonterska akcija Let's do it – milion sadnica za 1 dan

24.10.2013. 15:49 / Izvor: eKapija.ba
U BiH započela volonterska akcija Let's do it – milion sadnica za 1 dan
OTVORI GALERIJU

Nositelji ovog hvale vrijednog projekta su UG "Ruke" iz Sarajeva i UG "Mozaik prijateljstva" iz Banja Luke, dok je generalni sponzor kompanija HT Eronet.

Danas, 24.10.2013. se na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine provodi jedna od najvećih volonterskih akcija "Let's do it – milion sadnica za 1 dan", a sa ciljem pošumljavanja BiH.

Nositelji ovog hvale vrijednog projekta su UG "Ruke" iz Sarajeva i UG "Mozaik prijateljstva" iz Banja Luke, dok je generalni sponzor kompanija HT Eronet.

Akcija je započela u 10.00 sati, a trajat će do popodnevnih sati, tj. dok se ne zasade sve planirane sadnice.

Volonterskoj akciji priključile su se 73 općine i to 50 općina iz Federacije BiH i 23 općine iz Republike Srpske. Mladi entuzijasti uz podršku bh. kompanija i institucija pred sobom imaju tri jasna cilja: 1. zasaditi 1.000.000 sadnica drveća; 2. obezbijediti učešće najmanje 20.000 volontera; 3. podići svijest i edukovati javnost o zaštiti životne sredine i važnosti šumskih ekosistema. 

U Sarajevu akcija se provodi na dvije lokacije: na lokaciji Čavljaka i lokaciji "Park šume Hum". Na lokalitetu Čavljak već u 10.00 sati jutros okupilo se oko 350 volontera, a cilj je zasaditi 10.000 sadnica bijelog i crnog bora u toku trajanja akcije. Kada je riječ o području „Park šume Hum“, očekuje se 120 volontera i planirana je sadnja oko 1.500 sadnica liščara i četinara, te obnova parka koji je izgorio prije 2 godine.

Također, na području Sarajeva realizovat će se sadnja 3-5 sadnica u osnovnim školama, a u cilju proširenja zelenih površina u školskim dvorištima.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu akcija se provodi na područjima općina Čitluk, Čapljina, Stolac, Mostar, Jablanica, Konjic i Prozor-Rama, dok se u Zapadno-hercegovačkom kantonu akcija odvija u općinama Ljubuški, Posušje i Široki Brijeg.

Na području grada Mostara akcija je provedena na desetak lokacija, a zasađeno je 200 sadnica kestena, javora i jasena.

Kada je riječ o Banjaluci, glavna akcija će se provesti tokom naredne sedmice na zajedničkim lokacijama Čelinac, Laktaši i Banja Luka. U međuvremenu u 10 osnovnih škola u Banjaluci sadit će se sadnice.

Glavni dio volonterskog projekta „Let's do it – milion sadnica za 1 dan“ će se provesti u toku današnjeg dana, dok će se u određenim općinama akcija provoditi narednih sedam dana zbog tehničkih razloga.

Finalni rezultati akcije javnosti će biti prezentirani kroz 10 dana.

Sadni materijal i nadzor nad sadnjom obezbijediti će Uprava za šumarstvo FBiH i JP "Šume Republike Srpske".

Više informacija o akciji potražite na www.letsdoit.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza