Besplatne škole za trudnice u Mostaru i Livnu

21.05.2014. 09:03 / Izvor: eKapija.ba
Besplatne škole za trudnice u Mostaru i Livnu

U novoizgrađenoj zgradi Regionalnog medicinskog centra "Safet Mujić" u Mostaru i na renoviranom Odjelu za ženske bolesti i porode, Kantonalne bolnice "Dr. fra Mihovil Sučić" u Livnu otvorene su besplatne škole za trudnice.

U novoizgrađenoj zgradi Regionalnog medicinskog centra "Safet Mujić" u Mostaru i na renoviranom Odjelu za ženske bolesti i porode, Kantonalne bolnice "Dr. fra Mihovil Sučić" u Livnu otvorene su besplatne škole za trudnice.

„Prijatelj škola za trudnice“ je jedan od 100 projekata koji je Cryo-Save, kao vodeća evropska i svjetska banka matičnih ćelija realizovala u BiH u proteklih 5 godina rada. Do sada je u okviru ovog projekta otvoreno ili reaktivirano više od 20 škola za trudnice u BiH u Sarajevu, Zenici, Travniku, Doboju, Banja Luci, Bihaću, Gradišci i drugim gradovima, a vrijednost projekta je preko 300 000 maraka.

"Ovaj projekat ima za cilj pomoći trudnicama da se psihofizički pripreme za porod, te dobiju odgovore na sva druga bitna pitanja kako bi se što bolje pripremile za njihovu najljepšu ulogu u životu, majčinstvo", izjavila je menadžerica operativnih poslova Cryo-Save za BiH Azra Habibija.

Dodala je i da Cryo-Save nastavlja sa svim projektima u BiH i u narednom periodu, posebno sa onima koji imaju za cilj razvijanje svijesti o značaju pohranjivanja matičnih ćelija, te da je u proteklih pet godina 4500 porodica pohranilo matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce svoje djece, a za sigurniju budućnost.

''Projekat 'Škole za trudnice' datira već godinu dana. Preseljenjem u nove prostorije stekli su se svi uslovi da se taj plan realizira. Zahvaljujući podršci Cryo-Savea, dobili smo nove prostorije adekvatno opremljene za školu'', rekla je mr. sci. dr. Alma Humačkić-Vila, načelnica Odjela za ginekologiju i akušerstvo RMC „Safet Mujić“ Mostar.

U programu rada škole trudnice će moći da vježbaju, te se fizički pripremiti za porod, ali je naglašeno da će se posebno pažnja usmjeriti na psihičku pripremu. "To je stanje gdje žena ni na koji način ne možete kontrolirati psihu i ponašanje. Trudnoća je vjerojatno jedan od najkompliciranijih razdoblja u životu i sam porod kao kruna toga je nešto što uvijek iznenadi silinom bola, događaja i promjena koje naše tijelo prolazi", istakla je dr. Humačkić-Vila.

 Sa radom počinje i škola za trudnice u Livanjskoj bolnici gdje ističu da je škola za trudnice pravi način kako buduće majke provesti kroz trudnoću i pripremiti za porod.

"Edukacijom želimo postići da svaka naša trudnica dobije potrebna saznanja o trudnoći počevši od pravilne prehrane u trudnoći, uzimanju lijekova, fizičkoj aktivnosti, značaju dojenja, njegu majke i djeteta, te suočavanju sa strahom od poroda", izjavio je dr. Dražen Vrdoljak, šef Odjela za ženske bolesti i porode, Kantonalne bolnice "Dr. fra Mihovil Sučić" Livno . Naglasio je i da su sva nastojanja u realizaciji ovog projekta dobila vjetar u leđa saradnjom sa Cryo-Save-om koji je donirao neophodnu opremu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza