Serenity test u borbi protiv raka dojke i jajnika uskoro dostupan u BiH
OTVORI GALERIJU

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Serenity test u borbi protiv raka dojke i jajnika uskoro dostupan u BiH

Povodom obilježavanja mjeseca oktobra kao mjeseca borbe protiv raka dojke, najsmrtonosnijeg raka kod žena širom svijeta, kompanija Genoma najavljuje da će za žene u BiH uskoro omogućiti Serenity test kao najbolju prevenciju u borbi protiv raka dojke, ali i raka jajnika.

28.10.2015. 12:19 / Izvor: Akta.ba

Povodom obilježavanja mjeseca oktobra kao mjeseca borbe protiv raka dojke, najsmrtonosnijeg raka  kod žena širom svijeta, kompanija Genoma najavljuje da će za žene u BiH uskoro omogućiti Serenity test kao najbolju prevenciju u borbi protiv raka dojke, ali i raka jajnika.

Serenity test je najnapredniji  genetski test za rano otkrivanje genetske predispozicije za rak dojke i rak jajnika. Analizom BRCA 1 i BRCA 2 gena, koji  predstavljaju najznačajnije faktore genetskog rizika utvrđenih za rak dojke i rak jajnika, dobivamo informaciju da li nosimo genetsku predispoziciju za obolijevanje sa pouzdanim rezultatima od 99,99 %. Ovaj test otkriva nasljedne i nenasljednje mutacije, a uzorak za analizu se uzima jednostavnim brisom bukalne sluznice.

Rak dojke je najsmrtonosniji  rak  kod žena, dok je rak jajnika peti najčešći rak kod žena.

Najveći problem kod otkrivanja raka je nedostatak znakova i simptoma u ranom stadijumu , a koji dovode do kasne dijagnoze, liječenja, a samim tim i do veoma niske stope preživljavanja pacijentica.

Trenutne standardne procedure mogu  samo detektovati već prisutne promjene u tkivu, koji ukazuju na  već prisutnu tumorsku progresiju.

Test Serenity spašava živote  identifikujući nosioce mutacija ranije, pa se stopa preživljavanja za rak dojke i jajnika drastično povećava, jer ranom detekcijom omogućava efikasnu preventivnu akciju prije nego se rak i razvije.  Ovaj test će biti prekretnica u preventivnoj medicini.

Serenity test kompanije Genoma, europskog lidera za genetske analize žene u BiH će moći uraditi putem CryoSave-a, vodeće europske i svjetske banke matičnih ćelija iz pupčane vprce, koja se zajedno sa Genomom nalazi u Esperite grupaciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza