Još jedan život spašen matičnim ćelijama iz pupčane vrpce

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Još jedan život spašen matičnim ćelijama iz pupčane vrpce

Ovo je još samo jedan u nizu spašen život nakon uspješno urađenih transplantacija matičnih ćelija pohranjenih u laboratorijama CryoSave-a.

29.01.2016. 11:21 / Izvor: Akta.ba

Život sedmogodišnjeg dječaka Zayeda Al Hammadi spašen je zahvaljujući  matičnim ćelijama iz pupčane vrpce njegovog trogodišnjeg brata Mohammada.

Sedmogodišnji Zayed Al Hammadi  je bolovao od beta talasemije, teškog nasljednog poremećaja krvi  koji se javlja kada su oštećeni geni koji  reguliraju proizvodnju hemoglobina (proteina u crvenim krvnim ćelijama-(eritrocitima) koji  vežu kisik i nose ga po cijelom tijelu). Najčešći tretman u liječenju su redovne  transfuzije krvi kako bi tijelo bilo opskrbljeno  sa zdravim crvenim krvnim ćelijama. Na žalost to može uzrokovati  nezdravu akumulaciju željeza   krajem prve decenije života  koje dalje oštećuje srce i druge organe. Zayed je bio na redovnim transfuzijama krvi, ali njegovo stanje se pogoršavalo.  Nadu su pružale matične ćelije koje su trenutno jedino konkretno i trajno rješenje za ovu vrstu bolesti. Za transplantaciju su iskorištene matične ćelija  iz pupčane vrpce njegovog brata koje su pohranjene u laboratoriji CryoSave-a Arabia u Dubaiju. Nakon što se HLA tipizacijom potvrdilo da su braća kompatibilni i obzirom da su matične ćelije pohranjene po najstrožijim standardima , urađena je transplantacija u SAD. 

Nakon određenog preioda poslije transplantacije Zayed se u potpunosti oporavio i tragova beta talasemije više nije bilo.Transplantirane matične ćelije regenerisale su koštanu srž dječaka, odnosno podstakle organizam na proizvodnju zdravih crvenih krvnih ćelija.

Život dječaka Zayeda spašen je zahvaljujući matičnim ćelijama iz pupčane vrpce njegovog trogodišnjeg brata Mohammada.

"Sretni smo da smo se odlučili na pohranu matičnih ćelija našeg djeteta, inače naše sudbine sad bi bile potupuno drugačije, sreća moj sin je sada bolje", izjavio je otac dječaka.

Sa Medicinskog univerziteta Johns Hopkins u Americi, gdje je urađena transplantacija, a koju je predvodio dr. R. Cooke direktor Programa  pedijatrijske hematologije i transplantacije koštane srži rekao je: "Odluka o pohranjivanju matičnih ćelija zaista može promijeniti život i vidjeti ovakav pozitivan ishod s Zayedovim slučajem pokazuje samo što je sve moguće matičnim ćelijama. Uvijek preporučujemo porodicama čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce jer može pomoći djetetu, ali i drugim članovim porodice“.

Obzirom da su Muhammadove ćelije pohranjene  izvan SAD, u UAE, bilo je neophodno da se provjere svi potrebni  kriteriji za transplantaciju. Kriteriji od akreditacija, načina čuvanja matičnih ćelija, kao i  mogućnosti sigurnog i pravovremenog transporta matičnih ćelija su svakom pogledu zadovoljeni.

Ovo je još samo jedan u nizu spašen život nakon uspješno urađenih transplantacija matičnih ćelija pohranjenih u laboratorijama CryoSave-a.

Prema informacijama CryoSave-a iz BiH do sada se i 5500 bh. porodica odlučilo da pohrane matične ćelije svoje djece. Ujedno ovo je i banka koja uživa najviše povjerenja roditelja u BiH, Europi i svijetu. Jedna od 10 vodećih svjetskih banaka koja matične ćelije pohranjuje po najsavremenijm standardima, a koji zahtijevaju detaljne analize uzoraka, te izdvajanje matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce s ciljem da matične ćelije u slučaj potrebe odmah budu spremne za upotrebu i prihvatljive u bilo kojoj akreditovanoj bolnici, centru ili institutu za liječenje na svijetu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza