McDonald's od januara angažuje penzionere

28.12.2016. 07:49 / Izvor: Agencije
McDonald's od januara angažuje penzionere

McDonald's će im ponuditi jednostavnije i lakše poslove, kao što su brisanje stolova, odnošenje tanjira i pribora, i rad do 60 sati mjesečno.

Svjetski lanac brze hrane McDonald's  u Sloveniji će od januara u nekim svojim lokalima početi prvi put da angažuje penzionere, piše mariborski list "Večer". McDonald's  će im ponuditi jednostavnije i lakše poslove, kao što su brisanje stolova, odnošenje tanjira i pribora, i rad do 60 sati mjesečno, koliko maksimalno dopušta zakon. Do sada se na poziv McDonald's  u Sloveniji javilo najviše penzionera iz Maribora i Ljubljane, piše list, podsčećajući da taj lanac u Sloveniji ima 18 restorana sa više od 800 zaposlenih.

Planirano je da projekat angažovanja penzionera najprije bude realizovan u januaru u tri McDonald'sova restorana, ali iz kompanije poručuju da će sa projektom nastaviti i u drugim restoranima ako se pokaže da su reakcije gostiju i zaposlenih dobre. Prema zakonu o regulisanom tržištu rada, penzioneri legalno u Sloveniji smiju da povremeno rade najviše 60 sati u kalendarskom mjesecu, bruto satnica koju im poslodavci plaćaju ne smije biti manja od 4,20 eura, a godišnji bruto dohodak koji povremenim radom ostvare godišnje ne smije preći 6.300 eura.

Vlada premijera Mire Cerara ovih je dana najavila da će donijeti zakon po kom penzija za puni radni staž ne smije biti manja od 500 eura. Penziju manju od 500 evra, prema statističkim podacima u Sloveniji, dobija oko 20 posto penzionera, pri čemu su bolje penzije onih koji su radni vijek završavali prije 20 ili više godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza