Iznenadan otkaz

Radnici mostarskog McDonaldsa dobili otpremnine, nastavljaju borbu

01.02.2023. 14:04 / Izvor: Hercegovina.info
mcdonalds radnici

Radnici McDonaldsa, koji su naprasno dobili otkaz pred blagdane dobili su otpremnine.

Radnici McDonaldsa, koji su naprasno dobili otkaz pred blagdane dobili su otpremnine, saznaje Hercegovina.info od njihovih odvjetnika. Kazao je da se nastavlja borba za njihova prava. Dobili su naprasan otkaz.

Umjesto novogodišnje čestitke poslani su kućama. Podsjetimo, 19 djelatnika McDonalds korporacije u Mostaru, dana 31.12.2022.godine, iznenada su dobili otkaz ugovora o radu sačinjen između njih i društva ''Gliese 581g'' d.o.o. Sarajevo, kao poslodavca.

Istim rješenjima otkazan im je ugovor o radu sa danom 31.12.2022. godine bez otkaznog roka, a zbog ‘opravdanih ekonomskih uvjeta’ kako je to navedeno u rješenju.

U obrazloženju rješenja se navodi da je do prestanka potrebe za radom zaposlenika, odnosno otkazivanja ugovora o radu kao tehnološkog viška došlo uslijed zatvaranja McDonalds restorana, na osnovu rješenja Općinskog suda u Sarajevu od 28.12.2022.godine, a  kojim se nalaže zabrana rada ili angažiranja u bilo kojem McDonalds restoranu u Bosni i Hercegovini.

Djelatnici, od kojih je većina bila izuzetno osposobljena za rad u McDonalds restoranu i koji su većinom imali ugovore na neodređeno vrijeme, angažirali su Zajednički odvjetnički ured Nada Dalipagić, Jelena Dalipagić Crnjac i Goran Crnjac za zaštitu njihovih prava u radnom odnosu, a koji se odnose na isplate plaća, regresa i otpremnina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti