Završetak projekta Djeca za djecu

Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Završetak projekta Djeca za djecu

ZEOS eko-sistem je realizovao projekat edukacije, podizanja svijesti i pravilnog odlaganja e-otpada za učenike uzrasta od prvog do osmog razreda.

03.05.2018. 13:54 / Izvor: Akta.ba

U ulozi ovlaštenog operatera sistema za upravljanje e-otpadom, a povodom Dana planete Zemlje 22.04.2018. godine u dogovoru sa nastavnicima osnovnih škola, ZEOS eko-sistem je realizovao projekat edukacije, podizanja svijesti i pravilnog odlaganja e-otpada za učenike uzrasta od prvog do osmog razreda, pod nazivom Djeca za djecu.

Kroz projekat učenici su imali priliku saznati važne informacije o električnom i elektronskom otpadu (e-otpadu), njegovom pravilnom odlaganju i reciklaži. Kroz prezentacije su prikazani i specijalni kontejneri za e-otpad u koje se on može odlagati, a nalaze se na lokacijama:

- Azize Šaćirbegović 80 (Centar Vladimir Nazor)

- Ložionička 16 (TC Mercator)

- Grbavička 14 (OŠ Grbavica 1)

Učenici su imali priliku pokazazati svoju kreativnost, pripremiti plakate, crteže, slogane ili pjesmice za koje su bili prigodno nagrađeni. U svojim školama učenici su sakupljali e-otpad kako bi na kraju projekta ZEOS eko-sistem donirao potrebne stvari Roditeljskoj kući.

Na osnovu njihovih aktivnosti i pravilno odloženog e-otpada koji je odvezen na reciklažu, maleni čuvari okoliša su učestvovali u pomoći radu Roditeljske kuće – U.G. Srce za djecu koja boluju od raka.

Sakupljena količina e-otpada iznosi 486 kilograma, koji su zauvijek preusmjereni sa deponija u reciklažni sektor Federacije Bosne i Hercegovine.

U toku projekta Roditeljsku kuću su također posjetili predstavnici Grada Sarajeva i delegacija iz Wolfsburga, gdje im je predstavljena energetska učinkovitost Roditeljske kuće i prezentacija ZEOS eko-sistema o pravilnom odlaganju e-otpada i reciklaži.

U projektu je ukupno učestvovalo 917 učenika iz šest obrazovnih ustanova:

- Osnovna škola Meša Selimović

- Centar Vladimir Nazor

- Osnovna škola Đulistan

- Deseta osnovna škola Ilidža

- Osnovna škola Grbavica 1

- Osnovna škola Fatima Gunić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza