World Vision BiH pokrenuo kampanju "Vrijedni pažnje"

19.10.2018. 14:34 / Izvor: Akta.ba
World Vision BiH pokrenuo kampanju 'Vrijedni pažnje'

Ispred Katedrale Srca Isusova 17. oktobra otvorena je kampanja pod nazivom "Vrijedni pažnje", koju je pokrenula "World Vision" organizacija u BiH.

Ispred Katedrale Srca Isusova 17. oktobra otvorena je kampanja pod nazivom "Vrijedni pažnje", koju je pokrenula "World Vision" organizacija u BiH, zajedno s djecom i mladima širom BiH. 

Kampanju je, simboličnom šetnjom do Trga Bosne i Hercegovine, otvorilo više od 200 djece iz cijele BiH sa jednom zajedničkom porukom, vrijedni smo vaše pažnje.

Kampanja je usmjerena na zaustavljanje nasilja i zanemarivanje djece te žele poslati jasnu poruku da i oni imaju pravo na život koji je dostojan i da žele biti dio rješenja nasilja u njihovim porodicama, školi i zajednici. 

Ova kampanja želi potaknuti javnost o tome da su djeca svaki dan izložena nasilju i zanemarivanju te da su zbog toga lišena dostojanstva, svojih prava i potencijala te da to itekako utječe na njihovo psihičko zdravlje, razvoj i obrazovanje. 

Nasilje i njegove posljedice u današnjem vremenu mnogo koštaju društvo, ali i narušavaju ljudski i društveni kapitali.

Kreirana u bliskoj saradnji sa djecom i mladima iz različith krajeva BiH kampanja je nazvana „Vrijedni pažnje“, i donosi autentičan glas i jasnu poruku djevojčica i dječaka koji traže pravo na život dostojan djeteta i žele biti dio rješenja u eliminaciji nasilja u njihovim porodicama, školama, zajednicama. Simboličnim otvaranjem kampanje u glavnom gradu BiH, Sarajevu, dječaci i djevojčice nastavljajuaktivnosti započete u njihovim lokalnim zajednicama, sa fokusom na zaustavljanje zanemarivanja djeceu porodici, školi i lokalnoj zajednici.

"Vrijedni pažnje" je lokalna inačica globalne kampanje 'It Takes a World to End Violence Against Children' / Potreban je cijeli svijet da zaustavimo nasilje nad djecom organizacije World Vision čiji je cilj okončanje nasilja nad djecom.

Nasilje, u različitim pojavnim oblicima, utiče na više od milijardu djece širom svijeta i dešava se svakidan, u svakoj zemlji i svakoj zajednici i Bosna i Hercegovina nije iznimka. Život u nasilju djecu lišava dostojanstva, prava i potencijala, te utiče na njihovo zdravlje, razvoj i obrazovanje. Istovremeno, nasilje i njegove posljedice koštaju društvo jako mnogo time što usporavaju ekonomski razvoj, narušavaju ljudski i društveni kapital.

"Mi u World Vision-u vjerujemo da je svijet bez nasilja nad djecom moguć, te je sigurno i brižno okruženje za dijete ono za što se, sa svojim partnerima, svesrdno zalažemo", poručuju iz ove organizacije.

Svjesni važnosti uključivanja struke i lokalnih institucija koje u svom mandatu imaju zaštitu djece, kampanja "Vrijedni pažnje" će biti predstavljenna u sklopu predstojećeg, dugo očekivanog Prvog internacionalnog kongresa dječje i adolescentne psihoterapije, čiji je organizator Bosanskohercegovačka integrativna dječja i adolescentna psihoterapijska asocijacija, a koji se održava u Sarajevu, od 18. do 21. oktobra 2018. godine.

 
Djeca i mladi u Sarajevu protiv nasilja i zanemarivanja

U Sarajevo je jučer bilo fantastično. Vjerujemo da su djeca i mladi #VrijedniPaznje

Posted by Vrijedni pažnje on Thursday, October 18, 2018

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza