Regionalna konferencija u oblasti smanjenja rizika od katastrofa

29.08.2018. 13:21 / Izvor: Akta.ba
Regionalna konferencija u oblasti smanjenja rizika od katastrofa

Cilj Konferencije je  razmjena iskustava i dobrih praksi obrazovnog sektora i civilne zaštite u vezi sigurnosti djece u školama.

Ministarstvo sigurnosti BiH i međunarodna organizacija World Vision BiH organiziraju regionalnu konferenciju u oblasti smanjenja rizika od katastrofa pod nazivom „Sigurne škole za sigurno djetinjstvo“ koja će se održati u četvrtak, 30. 08. 2018. godine  u Sarajevu.

Konferencija je posvećena uspostavljanju i jačanju sigurnog školskog okruženja u odnosu na rizike od prirodnih ili drugih katastrofa. Realizuje se u sklopu projekta „Škole skrojene za sigurno djetinjstvo“ koji provodi World Vision Bosne i Hercegovine, a finansiraju Aktion Deutschland Hilft i World Vision Njemačke.

Na Konferenciji će učestvovati predstavnici nadležnih institucija za obrazovanje i struktura zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, predstavnici ambasada Švicarske, Savezne Republike Njemačke, Republike Austrije, međunarodnih i humanitarnih organizacija, općina i škola u kojima su realizirani određeni projekti u domenu smanjenja rizika od katastrofa, kao i predstavnici službi zaštite i spašavanja iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Cilj Konferencije je  razmjena iskustava i dobrih praksi obrazovnog sektora i civilne zaštite u vezi sigurnosti djece u školama u Bosni i Hercegovini i regionu u slučaju prirodnih ili drugih katastrofa.

Na Konferenciji će biti prezentirani rezultati rada i brojnih aktivnosti u oblasti smanjenja rizika od katastrofa sa posebnim akcentom na ulogu i mjesto škole u sistemu ranog upozoravanja i stvaranja sigurnog okruženja. Tom prilikom, će prisutnima biti predstavljena zbirka alata za uspostavljanje sigurnih škola, kao i metodologija za izradu planova zaštite i spašavanja i minimalni standardi za otpornost odgojno-obrazovnih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici zemalja iz regije će u okviru rada u grupama, kroz panel diskusiju govoriti na teme iz domena smanjenja rizika od katastrofa te prezentirati svoja iskustva u pogledu uloge lokalne zajednice, škole, struktura zaštite i spašavanja te njihove međusobne saradnje.

Posebno je važno razumijevanje rizika od katastrofa u kontekstu SENDAI okvira za djelovanje za period 2015-2030. te realiziranje jednog od prioriteta „Izgradnja na bolje“ koji se, u ovom slučaju, odnosi na sigurnost škola.

Konferencija je proizašla iz dugogodišnje uspješne saradnje Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i organizacije World Vision koji su na osnovu potpisanog Memoranduma o međusobnoj saradnji u oblasti zaštite i spašavanja realizirali značajan broj aktivnosti.  Aktivnosti se odnose na izradu planova i procjena za djelovanje u slučaju prirodnih ili drugih nesreća u lokalnim zajednicama i osnovnim školama u Bosni i Hercegovini, organizaciju i izvođenje vježbi evakuacije i gašenja požara, izradu edukacijskog materijala i analiza vezanih za sigurnost škola, podršku školama u nabavci određene opreme i dr.

Nakon završene konferencije, bit će definirani zaključci sa utvrđenim prijedlozima i smjernicama za buduće djelovanje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave