Omladinski aktivizam

16 nevladinih organizacija povezalo tačke za unapređenje dječijih prava

12.03.2023. 09:45 / Izvor: Akta.ba
nevladine organizacije

Djeca i mladi imaju kapacitete za izgradnju boljeg društva i sretnijeg i sigurnijeg okruženja za odrastanje.

Djeca i mladi imaju kapacitete za izgradnju boljeg društva i sretnijeg i sigurnijeg okruženja za odrastanje. Ovu tvrdnju dokazali su mladi iz 16 zajednica, učesnici projekta "Povezivanje tačaka – unapređenje dječijih prava". Oni su tokom dvije godine proveli brojne aktivnosti koje su doprinijele unapređenju obrazovanja, kvalitetnijem provođenju slobodnog vremena i zaštiti mentalnog zdravlja i bile usmjerene na sistemsku podršku. Sve ove aktivnosti utemeljene su u istraživanjima koje su proveli sa lokalnom mladom populacijom, ispitujući njihova stajališta, potrebe i želje. Pored toga, nalazi njihovih istraživanja supružili su kvalitetniji uvid u stvarne prepreke i poteškoće s kojima se djeca i mladi svakodnevno susreću.

Izazova je bilo mnogo u svakoj od 16 sredina u kojima su mladi nastojali afirmisati aktivizam, volonterizam i socijalnu inkluziju, a sve s ciljem unapređenja dječijih prava. Od nezainteresovanih mladih, do nezainteresovane lokalne vlasti – svaka od prepreka, srećom, uspješno je savladana. 

Inovativnost je rješenje

Istraživanja svake od omladinskih grupa pokazala su kako za osnaživanje mladih ljudi konstantno treba tragati za inovativnim idejama. Da je tako, potvrdio je i prvi bosanskohercegovački „Karavan inkluzije“ kojeg je iniciralo Udruženje „Naša djeca“ Sarajevo, a koji je put do ostvarenja svog cilja pronašao tek nakon što je iz Sarajeva stigao u Mostar i Trebinje umreživši značajan broj mladih osoba sa invaliditetom, njihove organizacije i sredine.

"Naš Karavan inkluzije pokazao nam je koliko je važno ulagati u inkluziju svih članova našeg društva i osobama sa invaliditetom pružiti priliku da se pokrenu i aktivno djeluju u svojim zajednicama", kazale su Lejla Ećo i Lejla Fehrić iz Udruženja „Naša djeca“ Sarajevo.

S fokusom na omladinski aktivizam, a unatoč izostaloj podršci lokalne vlasti, značajne rezultate postigli su i mladi iz Udruženja „Trik“ Kalesija. 

"Mladi bi mogli biti aktivniji, a volonterizam popularniji u Kalesiji da su određeni bitni preduslovi ispunjeni, kao što nisu", kazala je predsjednica Udruženja „Trik“ Merima Osmanović. "Naše istraživanje je pokazalo kako su teška finansijska situacija mnogih porodica, kao i strah od strane roditelja glavna prepreka omladinskom aktivizmu u Kalesiji. Zato nam je u budućem radu potrebna institucionalna podrška od najnižeg nivoa vlasti i od nje nećemo odustati", zaključila je Merima.

Ne odustaju ni u Udruženju „Mladi Tuzle“ čiji je priručnik sa dječijim igricama i vježbama za njihovo osnaživanje u završnoj izradi i uskoro će ugledati svjetlost dana, te biti distribuisan mladima, roditeljima i svima onima koji žele dati doprinos na podizanju dječijeg glasa u bh. društvu. Od dobre ideje do još bolje realizacije istraživanja potreba mladih, svoj dvogodišnji put su uspješno okončali i mladi iz Petrova. "Lijep je osjećaj vidjeti da smo uspjeli pomoći velikom broju djece i mladih, pokrenuti naše zajednice, urediti prostore za njihova okupljenja, edukaciju i druženja, te u konačnici stvoriti ambijent za dostizanje punih potencijala djece i mladih u Bosni i Hercegovini", dodao je Rade Cvijanović iz Kluba mladih „Maestral“ Petrovo.

Država će moći brže djelovati

"Svi ovi projekti, istraživanja, kao i rezultati do kojih su ona dovela, poslužit će za unapređenje institucionalnog djelovanja na podizanju prava djece u Bosni i Hercegovini", poručila je menadžerica projekta Nela Hukić iz World Visiona BH Fondacije, osvrnuvši se i na dvije, ranije upućene inicijative za rješavanje pitanja koja su bitna djeci i mladima u Bosni i Hercegovini: "Jedna inicijativa se tiče uključivanja djece i mladih u rad Vijeća za djecu BiH, a druga se odnosi na uvođenje 24/7 sistemske savjetodavne linije za djecu. Obje inicijative su i više nego značajne za dalje djelovanje bh. institucija na unapređenju dječijih prava", zaključila je Hukić. 

 

nela hukić

Značaj ovakvih projekata, a naročito uspostavljene Platforme za unapređenje dječijih prava, koja već donosi pomake, državi će višestruko olakšati proces informisanja o stvarnim izazovima, poteškoćama i problemima djece i mladih u lokalnim sredinama, poručili su na završnici projekta iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

"Najviše smo ponosni što smo dječiji glas stavili u fokus i sada kada imamo Platformu za unapređenje dječijih prava zajednički cilj treba nam biti njena što bolja promocija. Naša zajednička Platforma je sjajna inspiracija, ali i internet mjesto na kojem se traže i dobijaju rješenja i odgovori", kazala je Irena Penc-Puzić iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Cilj projekta „Povezivanje tačaka – unapređenje dječijih prava u BiH“ je podići dječiji glas u procesima donošenja odluka o pitanjima koja su za njih bitna. Implementira se uz finansijsku podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a realizuje ga World Vision BiH Fondacija u saradnji s Udruženjem "Naša djeca" Sarajevo i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti