Poboljšana sigurnost škola u kojima svakodnevno boravi više od 5.000 učenika

08.05.2022. 10:59 / Izvor: Fena
sigurnost

Sigurnost ovih škola unapređuje se kroz projekt "Sigurno školsko okruženje" koji u saradnji provode World Vision BiH i UNICEF.

Vježbe evakuacije u slučaju nesreće održane su u devet škola sa područja Bihaća, Bijeljine, Gradačca, Kaknja, Kalesije, Prijedora, Sanskog Mosta, Srebrenice i Trebinja.

Vježbe su dio širih aktivnosti na unapređenju sigurnosti u školama koje pohađa više od 5.000 učenika.

Vježbe evakuacije služe kao praktični test znanja učenika i nastavnika o postupanju u slučaju nesreća, te uvezanosti škola i lokalnih službi spasavanja, a održane su u periodu oktobar 2021 – maj 2022. godine.

Posljednja vježba u ovom ciklusu održana je protekle sedmice u Srebrenici.

U vježbama su učestvovali nastavnici i učenici škola, te lokalne službe spasavanja, civilne zaštite, vatrogasci, policija, domovi zdravlja i Crveni krst.

Sigurnost ovih škola unapređuje se kroz projekt "Sigurno školsko okruženje" koji u saradnji provode World Vision BiH i UNICEF.

Projekt se odvija u okviru zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija (UN) "Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini".

"Kažu da se nesreće uvijek događaju u najgore vrijeme. Najgore je kada nismo spremni i ne znamo šta činiti. Pravilno postupanje tokom evakuacije može spasiti ljudske živote.", izjavio je menadžer projekta Sigurno školsko okruženje Sveto Đuređević.

Školskim planovima za smanjenje rizika od katastrofa su definisane neophodne intervencije u školama.

Na osnovu planova će kroz projekt "Sigurno školsko okruženje" u nabavku opreme kao što su vatrogasni aparati, hidranti, ormarići prve pomoći, instaliranje vatrodojavnih sistema, sistema nadzora i drugih strukturalnih mjera biti uloženo blizu 175.000 KM.

Sve planirane aktivnosti u školama uključenim u projekt "Sigurno školsko okruženje" se provode u skladu sa World Vision BiH modelom "Sigurne Škole" koji je do sada u praksi primjenjen u 39 osnovnih i srednjih škola u BiH, principima i smjernicama zaštite od COVID-19, kao i globalnim modelom "Sveobuhvatni okvir za sigurnost škola" koji je uspostavila Globalna alijansa za smanjenje rizika od katastrofa i otpornost u sektoru obrazovanja, u čijem članstvu je i UNICEF.

Projekt se provodi u okviru Zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija (UN) "Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini".

"Za njegovu provedbu zadužene su UN agencije: Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF), Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA) i Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) u partnerstvu sa lokalnim vlastima i World Vision BiH, te ostalim relevantnim implementacionim partnerima iz vladinog i nevladinog sektora", saopćio je World Vision BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti