Rezultati globalnog istraživanja konzumiranja duhana

01.02.2019. 10:56 / Izvor: Fena
Rezultati globalnog istraživanja konzumiranja duhana

Istraživanje, koje je IPSOS proveo za kompaniju Philip Morris (PMI) krajem 2018. godine, obuhvatilo je 31.000 odraslih osoba u 31 zemlji širom svijeta.

Prema rezultatima novog istraživanja, pušači trebaju imati pristup manje štetnim alternativama klasičnim cigaretama i informacijama o takvim proizvodima.

Uopćeno, osam od deset odraslih vjeruje da je pušenje značajan problem javnog zdravstvenog sistema, zajedno sa problemima kao što su pretilost, zagađenost vazduha, alkohol i mentalno zdravlje.

Istraživanje, koje je IPSOS proveo za kompaniju Philip Morris (PMI) krajem 2018. godine, obuhvatilo je 31.000 odraslih osoba u 31 zemlji širom svijeta. Pitanja za učesnike su bila o njihovim stavovima o javnom zdravstvu, ulozi tehnologije i inovacija u sistemu javnog zdravstva, kao i alternativama klasičnim cigaretama.

Rezultati pokazuju da 91 posto ispitanika vjeruje da tehnologija i inovacija imaju veliku ulogu u rješavanju problema javnog zdravstva.

Osam od deset ispitanika vjeruje da proizvođači roba široke potrošnje trebaju imati obavezu stalnog istraživanja i korištenja inovacija za poboljšanje svojih proizvoda, a u interesu javnog zdravlja. Gotovo  svi ispitanici (94 posto) vjeruju da potrošači imaju pravo znati ukoliko postoje bolje alternative za već postojeće proizvode. Ovo se naročito odnosi na alternativne načine konzumiranja duhana, gdje se 84 posto ispitanika slaže da je neophodno osigurati zainteresiranim pušačima informacije o postojanju takvih alternativa.

Njih gotovo 90 posto misli da odrasli pušači moraju imati pristup ovakvim inovativnim proizvodima, ukoliko ti proizvodi dokazano nose manji rizik nego klasično pušenje. A više od 90 posto ispitanika smatra da odrasli pušači moraju imati pristup informacijama o takvim proizvodima, kao i naučnim istraživanjima na kojima se zasnivaju, a sve kako bi mogli donijeti odluku na osnovu validnih informacija.

U idealnom svijetu, ne bi bilo tog problema: niko ne bi pušio, a svi koji trenutno puše bi ostavili cigarete. Ali, pušenje klasičnih cigareta je činjenica, kao i naučni dokazi da nisu svi oblici konzumiranja duhanskih proizvoda jednako štetni.

Postoji velika razlika između dima koji nastaje pri sagorijevanju cigarete i aerosola koji se oslobađa konzumacijom proizvoda koji zagrijava duhan. Upravo sagorijevanje duhana uzrokuje nastanak najvećeg dijela štetnih kemikalija koji su glavni uzrok mnogih oboljenja nastalih pušenjem.

Kompanija Philip Morris, koja je kao svoj cilj postavila budućnost bez dima, uložila je ogromna sredstva i ljudski potencijal u razvoj IQOSa, elektronskog uređaja koji zagrijava duhan, generirajući pri tom 90-95 posto niži nivo štetnih i potencijalno štetnih materija u odnosu na duhanski dim referentne cigarete i koji ne dovodi do pasivnog pušenja.

Ali, kao i svaki složeni društveni proces i promjena, tako i ovaj ima tri strane. Obaveza i posvećenost Philip Morrisa, najvećeg svjetskog proizvođača cigareta budućnosti bez dima, znače vrlo malo ukoliko javnost i svi koji se ovom tematikom bave ne prepoznaju prednosti IQOS-a i ostalih proizvoda smanjenog rizika.

Ukorijenjeni stavovi da je svako konzumiranje duhana podjednako štetno se moraju ostaviti po strani, a prednosti koje donose alternative klasičnom pušenju se moraju razmatrati u svjetlu naučno dokazanih rezultata i iskustava javnosti širom svijeta. Do sada je više od šest miliona odraslih pušača prešlo sa klasičnih cigareta na IQOS i za očekivati je da i veliki broj od dva miliona odraslih pušača u BiH prepozna sve prednosti ovog proizvoda.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza