AMELA TROKIĆ

Bosanka sa adresom u Kanadi: "Ulaganje u ljude dovodi do nevjerovatnih rezultata"

13.09.2023. 08:51 / Izvor: Akta.ba
amela

Amela Trokić, ekspertica za pronalaženje talenata i upravljanja ljudskim resursima je rođena u Banjaluci, ali je zbog rata morala napustiti našu zemlju

"Svako mjesto koje sam obišla ostavilo je neki utisak na mene. Vjerujem da je svako iskustvo bitno i trudim se u svemu vidjeti dobro. Ali, činjenica da se uvijek vraćam Bosni i Hercegovini mora nešto značiti", kazala je ovo na početku razgovora za Akta.ba Amela Trokić, Bosanka sa adresom u Kanadi.

Amela je ekspertica za pronalaženje talenata i upravljanja ljudskim resursima, rođena je u Banjaluci, ali je zbog rata morala napustiti našu zemlju.

Putevi su je odveli u Kanadu, Toronto gdje je odrasla i završila većinu svog obrazovanja. Danas je Amela uspješna u svom poslu i radi za Jarvis Consulting Group, konsultantsku kuću koja pruža IT rješenja povezujući izuzetne talente s vodećim organizacijama u industriji.

Nedavno je u okviru USAID-ovog projekta "Diasporta invest" u Sarajevu održala radionicu sa mladim ljudima gdje je istakla koliko je važno da prepoznaju prilike u BiH, prednost života ovdje i važnost stjecanja globalnog iskustva.

AMELA

PET MAGISTARSKIH DIPLOMA

Diplomirala je na smjeru za poslovnu administraciju i poduzetništvo, a također posjeduje certifikat od Međunarodnog udruženja za upravljanje projektima (IPMA).

"Posjedujem i pet magistarskih diploma - dvije iz finansija, dvije iz strateškog upravljanja projektima, i jednu iz poslovne administracije, koje sam stekla na univerzitetima širom Evrope", rekla je Trokić.

Živjela je u Njujorku, Milanu, Edinburgu, Istanbulu i Švedskoj, a svako mjesto na kojem je imala priliku živjeti na nju je utjecalo u pozitivnom smislu.

"Da budem iskrena, to nije bilo planirano, iako možda tako izgleda. Uglavnom sam se selila zbog boljih mogućnosti za obrazovanje i zaposlenje. Magistarske diplome sam stekla na univerzitetima u Škotskoj, Italiji i Švedskoj, a u Njujorku i Istanbulu sam živjela zbog posla. Imala sam sreću da me je moja dinamična karijera vodila na zanimljiva mjesta", ispričala je.

OPŠTE DOBRO IZNAD POJEDINCA

Amela ima dosta iskustva u razvoju talenata, a upravljanje resursima u bilo kojem smislu je njena jača strana.

"Svakoj funkciji koju sam obavljala, bez obzira na industriju ili odjel pristupala sam kao projektni menadžer. Uvijek se fokusiram na optimizaciju procesa, efikasnost i strateški menadžment koji zahtijeva da nikad ne gubite iz vida širu sliku i obaveznu agilnost jer ako se ne možete prilagoditi i biti fleksibilni, onda će vas vjerovatno slomiti neizbježna promjena. Uz to, također nastojim zadržati pristup usmjeren na čovjeka, ali za mene to u konačnici znači stavljanje opšteg dobra iznad pojedinca jer je to najpoštenije i pravednije", pojasnila je.

Istakla je da ulaganje u ljude često dovodi do nevjerovatnih rezultata.

"Bilo da to znači da im dajete više vremena za rad na zadacima uz rizik od pomjeranja rokova ili ulažete više resursa u njihov razvoj nego što biste to učinili u nekoga ko se smatra "kompetentnijim". To su "gubici" (gubitak vremena, gubitak novca ...) na koje morate biti spremni kako bi vaši zaposleni napredovali. Da ne spominjemo osjećaj ponosa koji imate kada neko s kim ste riskirali napravi ogroman uspjeh. Naravno, kada neko zaista uspije, onda to uopće nisu gubici", rekla je, dodajući da ćete nekad morati donijeti teške odluke i otpustiti zaposlenike koji usporavaju vaš tim, ali će to naposljetku pomoći ostalima da uspiju.

amela

"Loš zaposlenik koji ne pokazuje nikakve znake napretka može donijeti više štete nego koristi, tako da će njegov odlazak koristiti projektu i drugim članovima tima", istakla je.

Pronalaženje ove ravnoteže i djelovanje u skladu s tim, čak i ako to znači donošenje teših odluka, veliki je dio menadžmenta općenito – bilo da upravljate timom ili projektom.

Amela se trudi da na sve moguće način pomogne i olakša mladim osobama, a upravo je to i dio njihove ponude usluga u konsultantskoj kući.

"Kao dio naše ponude usluga nudimo kadrovska rješenja, IT savjeti i naš jedinstveni Program tehničkog savjetovanja. Program tehničkog savjetovanja je program inkubacije talenata u kojem prikupljamo pojedince s visokim potencijalom iz neiskorištenih talenata i obezbjeđujemo im najsavremeniju internu obuku za tehničke vještine. Naš plan i program je zasnovan na industrijskim standardima i odražava tehničke potrebe tržišta i naših klijenata. Kao takvi, obučavamo se za uloge u razvoju softvera, inžinjeringu podataka, analizi poslovnog sistema i tako dalje. Kada naši kandidati uspješno završe naš program obuke, postavljamo ih u organizacije naših klijenata gdje su u mogućnosti da rade na složenim tehničkim problemima i projektima. Ja sam direktorica ovog tima i službe, tako da sam zadužena za uspješno pružanje usluga. Ne samo da sam odgovorna za svoj osnovni tim koji radi na razvoju i implementaciji našeg Programa tehničkog savjetovanja, već sam odgovorna i za stotine tehničkih konsultanata koji uspješno završe našu obuku i koji su raspoređeni u organizacije klijenata kao dio naše usluge", pojasnila je za Aktu.

amela

Na pitanje koliko napora zahtjeva ovaj posao i koje su njegove prednosti, ona kaže da to zavisi od dana ali da se radi o vrlo dinamičnom poslu.

"Kada vaša isporuka usluge zavisi od; vaše sposobnosti da identifikujete i obučite pravog kandidata; uspješnog smještanja kandidata u ulogu i organizaciju koja odgovara i kandidatu i klijentu; upravljanja učinkom kandidata i krajnjim uspjehom unutar organizacije klijenta, vodeći računa da klijent bude zadovoljan, a kandidat zadovoljan (imaju dovoljno prilika da uče i rastu) onda postoji priličan pritisak. Ali zaista se isplati kada vidite da su kandidati uspjeli. Pogotovo zato što je program posvećen podršci nedovoljno zastupljenim grupama (kao što su žene u tehnologiji, svršenici fakulteta koje se zanemaruju zbog nedostatka iskustva, pridošlicama u Kanadi koji ne dobijaju priznanje zbog svog međunarodnog porijekla) i osnaživanju sljedeće generacije IT profesionalaca", objasnila je Trokić.

ŽIVOT JE ONO ŠTA OD NJEGA NAPRAVIŠ

Amela smatra da je stjecanje globalnog iskustva sinonim za stjecanje drugačije perspektive.

"Ako nikada ne napustite mjesto u kojem ste rođeni ili odrasli, rizikujete da se ne izložite različitim iskustvima, načinima razmišljanja i načinima rada. Takvim pristupom sebi otežavate razvijanje vaše sposobnosti kritičkog ili kreativnog razmišljanja. Zato mislim da je veoma važno da svi steknu što više različitih iskustava, posebno ako imaju priliku da putuju, studiraju ili rade u inostranstvu. Za mene je to svakako bilo korisno jer me je izložilo raznim kulturama i otvorilo mi više mogućnosti. Također me je to u mladosti naučilo da stvari nisu uvijek onakve kakve izgledaju. Život je ono što od njega napraviš i sve što te zadesi trebaš shvatiti kao životnu lekciju. Čak i kada je nešto manje prijatno, zapamtite; nije dobro, nije loše, samo je drugačije, i to je uredu", poručila je.

AMELA

Za kraj smo je pitali koji bi to bio najbolji "recept" za zadržavanje mlade radne snage, s obzirom da BiH uglavnom napuštaju mladi ljudi.

"Slušajte ih. Ja se ne pretvaram da imam sve odgovore, niti se pretvaram da znam šta ljudi žele. Ne čitam misli, dakle razgovaram s njima, postavljam im pitanja i zapravo slušam šta mi govore. Budite iskreni i transparentni. Ako im ne možete dati ono što žele, recite im. Ponudite im alternativna rješenja i kompromise. Nema ničeg goreg od preispitivanja nečije inteligencije i pokušaja da ih ubijedite da prihvate nešto što ne žele dok prikrivate istinu ili se suzdržavate da im kažete šta se zaista događa. Na način na koji ja to vidim, radije bih da zaposlenik ode iz organizacije sretan jer im nisam mogla dati ono što su htjeli, nego da ode (ili još gore da ostane) ljut i ogorčen. Zapravo, nedostatak poštenja i transparentnosti često dovodi do toksičnog radnog okruženja – i niko ne ostaje na toksičnom radnom mjestu", poručila je za kraj razgovora.

Razgovarala: Erna Salkić

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti