Sljedivost u proizvodnji

30.07.2021 09:53:34
Sljedivost u proizvodnji

Sljedivost je u suštini mogućnost praćenja svakog aspekta proizvodnje i distribucije proizvoda

U savremenom dobu, bitan kriterij za procjenu kvaliteta nekog proizvoda jeste mogućnost praćenja kretanja proizvoda kroz faze njegovog nastanka, prerade, skladištenja i dalje prodaje i distribucije.

Ovu mogućnost praćenja kretanja proizvoda kroz njegov životni vijek pruža sljedivost u proizvodnji.

Šta predstavlja sljedivost?

Sljedivost je u suštini mogućnost praćenja svakog aspekta proizvodnje i distribucije proizvoda.

Ona omogućava proizvođačima praćenje svake komponente koja sadrži proizvod, od dobavljača, kroz proizvodni proces i, na kraju, do krajnjeg potrošača.

Pravovremeno i tačno praćenje fizičkog kretanja gotovih proizvoda i njegovih sastojaka, kroz prostor i vrijeme odgovarajućim tokom podataka, predstavlja osnovnu karakteristiku koncepcije sljedivosti; i to ne bilo kakvo praćenje već strogo redosljedno, sekvencijalno s mogućnošću vraćanja unatrag.

U teoriji i praksi postoje različita pojmovna određenja sljedivosti, a razlikuju se upravo po obimu i vrsti poslovnih aktivnosti koje sistem sljedivosti prati, te po širini područja u kojem se praćenja povezuju u jedinstveni informacini sistem.

 

U kojoj industriji se primjenjuje sljedivost?

Sigurnost proizvoda u odredjenim industrijama (prehrambena, farmaceutska, automobilska, vojna i sl.) je u centru interesovanja regulatornih tijela u cijelom svijetu, pa tako i u našoj regiji.

Kao primjer možemo navesti prehrambenu industriju u okviru koje je sljedivost sve ćešći pojam koji se spominje, naročito u okviru sigurnosti hrane, gdje postaje neizostavan alat kojim se postiže brz i jednostavan pristup ključnim podacima u slučaju pojave nepravilnosti ili krize u prehrambenom lancu.

Činjenica je da  sljedivost brzo postaje važan dio proizvodnog procesa za preduzeća u različitim industrijama.

Iako neki vjeruju da se odnosi samo na proizvode koji bi mogli biti predmet opoziva, poput hrane, automobila ili zrakoplova, sljedivost bi trebala biti dio procesa svakog proizvođača.

Uloga informacionog sistema  u sljedivosti?

Sljedivost je mogućnost identifikacije porijekla proizvoda, kroz evidencije svih učesnika, unazad u lancu distribucije – od proizvoda na polici do repromaterijala.

Uvodjenjem sljedivosti omogućavamo praćenje serija konačnih proizvoda, te mogućnost povlačenja ili opoziva proizvoda koji su neuskladjeni ili smo u nekom momentu iz proizvodnje dobili informaciju da neki od dijelova proizvoda nisu ispravni ili nisu odgovarajući za kompletan proizvod.

Uvodjenjem sistema sljedivosti možemo postići velike uštede kod mogućeg povrata proizvoda sa tržišta, ali i olakšati upravljanje rizicima.

Informacioni sistemi i ERP sistemi igraju važnu ulogu u evidentiranju informacija potrebnih za efikasno uvodjenje sistema sljedivosti u prozvodnim kompanijama.

Implementacijom sistema koji potiču mogućnosti praćenja i praćenja na visokoj razini, organizacije mogu ostvariti detaljniju kontrolu nad svojim proizvodnim procesom. To im pomaže da proizvode sigurnije, kvalitetnije proizvode i stvaraju procese koji se mogu optimizirati za stalno poboljšanje.

Sljedivost u proizvodnji kroz ImelBIS ERP?

Informacioni sistem ImelBIS ERP prati sve poslovne procese vezane za sljedivost materijala ili proizvoda, od same nabave i skladištenja repromaterijala, izdavanja u proizvodnju, praćenja u proizvodnji po lotovima, šaržama ili serijama preko poluproizvoda do konačnog proizvoda.

Zatim pakovanje u ambalažu, skladištenje na predviđenim lokacijama te dalju prodaju i distribuciju konačnog proizvoda.

ImelBis sistemom je predviđeno praćenje sljedivosti materijalnih dobara na dva načina, i to praćenjem:

– Serije – praćenje grupe proizvoda

– Serijski brojevi – praćenje jediničnih proizvoda.

U samoj sljedivosti proizvoda najvažniji procesi su identifikacija i evidencija, jer je neophodno obezbjediti identifikaciju i evidenciju repromaterijala, radnih strojeva, radnika na strojevima, uslove i vremena izrade, vrste i serije ambalaže, kao i skladišnih lokacija koje pratimo u procesu sljedivosti.

Evidenciju navedenih entiteta informacioni sistem ImelBIS omogućava kroz module Nabava, Registri, Skladišno i Robno-materijalno poslovanje, Proizvodnja i Prodaja, a sama jedinstvena identifikacija entiteta se može izvršiti putem EAN/bar kodova, RFID čipova itd.

Koji su benefiti sljedivosti za Vašu kompaniju?

Uzimajući u obzir značajne prednosti u pogledu troškova, resursa i produktivnosti, nije teško shvatiti zašto sistemi sljedivosti postaju neizostavni dijelovi mehanizama za upravljanje sigurnošću i kvalitetom proizvoda.

Uspostavljanjem sljedivosti proizvoda, proizvodne kompanije stvaraju potencijalnu konkurentsku prednost u odnosu na ostale proizvođače jer uvodjenjem sljedivosti dokazuju da su u mogućnosti upravljati i kontrolisati procese unutar svoje kompanije.

Sljedivost u proizvodnji:

–Poboljšava kvalitetu procesa i proizvoda

–Povećava sigurnost procesa i proizvoda

–Smanjuje troškove

–Povećava kontrolu upravljanja

–Smanjuje rizike i sl.

 

PODIJELI:
TAGOVI: Imel proizvodnja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak