Izazovi koji koče firme u napredovanju

Digitalni kutak

5 najvećih izazova koji "koče" vašu firmu u napredovanju

Preduzeća bježe od dugoročnog planiranja u korist kratkoročnih rezultata, a neizvjesnost je često izgovor.

27.01.2022 11:45:57 / Izvor: Akta.ba

NEIZVJESNOST

Preduzeća nalaze veliku nelagodu u neizvjesnosti. Neizvjesnost u globalnoj ekonomiji, neizvjesnost na kreditnim tržištima, neizvjesnost kako će novi propisi utjecati na poslovanje, neizvjesnost o tome što konkurenti rade i neizvjesnost o tome kako će nova tehnologija utjecati na poslovanje i sl.

Iz Imel-a donose zaključak je da neizvjesnost dovodi do kratkoročnog fokusa. Preduzeća bježe od dugoročnog planiranja u korist kratkoročnih rezultata, a neizvjesnost je često izgovor. 

Neuspjeh u strateškom planiranju pet godina u budućnost može završiti uništavanjem vrijednosti. Problem koji treba riješiti je, dakle, uravnotežiti potrebu za kratkoročnim fokusom sa potrebom za  informisanošću i dugoročnim planiranjem.

TEHNOLOGIJA I LANCI OPSKRBE

Kako inovirati ali i zadržati osjećaj kontrole nad organizacijom? To je ono što zastrašuje izvršne direktore.

Tempo promjena se ubrzava.  Naročito tempo tehnološkog poboljšanja koji eksponencijalno raste.  Problem koji treba riješiti je razviti dugoročnu tehnološku strategiju. Nedostatak sofisticiranih pristupa prikupljanju informacija, analizi i razvoju jedinstvenog uvida mnoge firme ostavlja u nepovoljnom položaju.

Globalna privreda postaje sve više povezana, stvarajući mnogo veću i raznolikiju populaciju kupaca i dobavljača. Problem je kako razviti bolju sposobnost razmišljanja o sistemima tako da možete dizajnirati svoje poslovne modele, procese, proizvode i usluge na način koji smanjuje nepotrebnu složenost.

Npr. zbog neizvjesnosti u potražnji,  firme imaju manje zalihe nego ikad. Istodobno, nesigurnost u opskrbi, potaknuta divljim promjenama cijena roba, očito povećanje poremećaja povezanih s vremenom i sve veća konkurencija za sirovine čini planiranje opskrbnog lanca izazovnijim nego ikad.

Problem koji treba riješiti je razviti strategiju opskrbnog lanca koja ne samo da osigurava najniže troškove, već i minimizira rizik od poremećaja u lancu opskrbe.

VLADINA POLITIKA I PROPISI

Promjenjivo regulatorno okruženje uvijek je zabrinjavajuće u određenim industrijama, ali neizvjesna energetska, ekološka i finansijska politika komplicira donošenje odluka gotovo svim današnjim preduzećima. Istina je da su se neke stvari posložile u posljednjih nekoliko godina, ali je li to dovoljno korisno za sektor  malih i srednjih preduzeća?

Mala i srednja poduzeća, zahvaljujući svojoj brojnosti i specifičnostima, smatraju se nositeljima privrednog razvoja u svijetu. U Evropskoj uniji postoji malo više od 20 miliona malih i srednjih preduzeća.

U Bosni i Hercegovini također po svojoj brojnosti dominiraju mala i srednja poduzeća. No, za razliku od Evropske unije, Bosna i Hercegovina nije razvila adekvatne legislativne, regulatorne, tehničke i finansijske mjere podrške za mala i srednja preduzeća. Navedeno je posebno došlo do izražaja tokom pandemije izazvane korona virusom, ostavljajući za sobom nesagledive posljedice na zdravlje ljudi kao i cjelokupan zdravstveni sistem i privredu širom svijeta.

PREOPTEREĆENOST INFORMACIJAMA

Kaže se da je jedina prava konstanta promjena, a u današnjem svijetu ništa se ne mijenja više, niti raste brže, od informacija.  Svaki dan se stvori 2,5 kvintiliona bajtova podataka. Sposobnost preduzeća, a još manje pojedinaca, da konzumiraju i razumiju informacije koje su dostupne (i potrebne) za donošenje dobrih odluka postaje gotovo nepremostiv izazov.

Problem koji treba riješiti je nositi se s ovom brdom informacija i dokumenata, a zatim ih pretvoriti u vrijedno znanje. Savremeno poslovanje podrazumijeva sve veću količinu dokumenata. Posljednje statistike pokazuju da se godišnje broj dokumenata duplira, a da svaki zaposlenik gubi najmanje 2 sata dnevno, zbog nesređene ili neažurirane dokumentacije, te da se i pored toga svaki četrnaesti dokument izgubi.

Upravljanje poslovnim informacijama i dokumentima predstavlja izazovan zadatak.

STRATEŠKO RAZMIŠLJANJE I RJEŠAVANJE PROBLEMA

Nedostatak sofisticiranih pristupa prikupljanju informacija, analizi i razvoju jedinstvenog uvida mnoge firme stavlja u nepovoljan položaj; nedostaje im dugoročni strateški imperativ i umjesto toga skaču s jedne strategije na drugu iz godine u godinu.

Menadžeri u preduzeću „skaču“ sa jednog požara na drugi, ovisno o tome koji njihovi rukovoditelji pokušavaju ugasiti, a u mnogim slučajevima je brzo promjenjivo poslovno okruženje ono što rasplamsava te požare.

Dakle, koji problem treba riješiti? Prihvatiti činjenicu da su strateško razmišljanje i rješavanje problema ključ uspješnog poslovanja. Adekvatni informacioni sistemi će omogućiti menadžeru firme da dobije kvalitetan uvid u poslovanje firme, napravi dobar plan za naredni period i donese odluke u pravo vrijeme.

 

PODIJELI:
TAGOVI: #Imel #izazovi #napredovanje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak