Da li je softver koji koristite spreman za potencijalnu diferenciranu stopu PDV-a u BiH?

18.03.2022 09:16:27
diferencirana stopa PDV-a

Uvođenje diferencirane stope PDV-a predstavlja kompleksan IT zahtjev u cijelom privrednom sistemu jedne države.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), pri čemu bi se koristila diferencirana stopa PDV-a, za razliku od dosadašnje fiksne stope PDV-a od 17 %.

Kako će se to odraziti na poslovanje vaše kompanije?

Znate li kako kreirati izlazni ili ulazni račun sa različitim poreskim tarifama?

Da li Vaš softver može napraviti PDV prijavu po različitim poreskim tarifama?

Po ovom Prijedlogu snižena stopa PDV-a od 5 % oporezivat će promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašno, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana.

Dok, sa druge strane, predviđeno je da se po višoj stopi PDV-a od 22 % oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigare i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje itd.

Uvođenje diferencirane stope PDV-a predstavlja kompleksan IT zahtjev u cijelom privrednom sistemu jedne države.

Kako će se ovo odraziti na kompanije u BiH?

U načelu, uvođenje novog informacionog sistema, modula ili složenije aplikacije ili eventualno prilagođavanje postojećih (ukoliko koristite poslovni sistem koji nije prilagođen diferenciranim stopama poreza na dodanu vrijednost) još je složeniji zahtjev i veće opterećenje tehničko i finansijsko za vašu kompaniju.

Kako će se to odraziti na kompanije koje koriste ImelBIS?

ImelBIS je već duži niz godina implementiran u susjednim državama gdje se primjenjuje diferencirana stopa poreza (npr. Hrvatska i Srbija), što potvrđuje njegovu prilagođenost ovom zahtjevu.

Za trenutne korisnike ImelBIS-a ova prilagodba je ODMAH DOSTUPNA.

Ukoliko koristite neki drugi softver koji nije prilagođen nadolazećim promjenama a potrebno vam je pouzdano softversko rješenje usklađeno sa svim zakonskim propisima kontaktirajte Imel za neobaveznu prezentaciju.

Imel je spreman, a vi?

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak