Siva ekonomija

Fiskalizacija – Ključna mjera za subijanje sive ekonomije

02.11.2023 07:37:39
Imtec fiskalizacija

Fiskalizacija je proces kojim se prati i bilježi svaka financijska transakcija putem fiskalnog uređaja.

Siva ekonomija je dugogodišnji problem s kojim se suočavaju mnoge zemlje diljem svijeta. Jedan od načina da se smanji siva ekonomija i poveća transparentnost je kroz proces fiskalizacije. U ovom blogu pojasnit ćemo što je fiskalizacija, zašto je važna i kako može pomoći u suzbijanju sive ekonomije.

Što je fiskalizacija?

Fiskalizacija je proces kojim se prati i bilježi svaka financijska transakcija putem fiskalnog uređaja. To uključuje izdavanje fiskalnih računa, evidentiranje prodaje i slanje podataka o transakcijama poreznoj upravi. Fiskalni uređaj je poseban uređaj koji je certificiran i omogućuje izdavanje fiskalnih računa s odgovarajućim podacima.

Zašto je fiskalizacija važna?

Fiskalizacija je važna jer pruža transparentnost i kontrolu nad financijskim transakcijama. Omogućuje vladinim agencijama praćenje prodaje, plaćanje poreza i sprječavanje utaje poreza. Osim toga, fiskalizacija pomaže u stvaranju fer konkurencije između kompanija, jer se smanjuje mogućnost da se izbjegava plaćanje poreza.

Kako fiskalizacija pomaže u suzbijanju sive ekonomije?

Fiskalizacija igra ključnu ulogu u suzbijanju sive ekonomije. Primjenom fiskalizacije, vladine agencije mogu pratiti financijske transakcije i identificirati eventualne nepravilnosti ili nedostatke u plaćanju poreza. To omogućuje poduzimanje mjera protiv onih koji pokušavaju izbjeći plaćanje poreza, čime se smanjuje siva ekonomija i stvara ravnoteža između legalnih poslovnih aktivnosti.

Prednosti fiskalizacije:

  • Smanjenje sive ekonomije
  • Povećanje transparentnosti financijskih transakcija
  • Pružanje podataka o prodaji i prihodima poreznoj upravi
  • Stvaranje fer konkurencije između kompanija
  • Poboljšanje prikupljanja poreza i financijske discipline

Ukoliko želite da saznate više na temu fiskalizacije, kao i koje uređaje možete osigurati za svoje poslovanje kroz Imtec ponudu, kliknite OVDJE

Imtec – Vaš partner u fiskalizaciji

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Digitalni kutak