Kompanija R&S obilježila Dan planete Zemlje uređenjem školskog dvorišta

22.04.2022 11:45:07
Kompanija R&S obilježila Dan planete Zemlje uređenjem školskog dvorišta

Svake godine 22. april se obilježava kao Dan planete Zemlje, a ovogodišnja tema je "Investirajte u našu planetu. Šta ćete raditi?".

Različitim akcijama nastoji se skrenuti pažnja ljudi na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja, te ih se na taj način, pokušava potaknuti da i oni doprinesu očuvanju okoline.

Mnogi misle da je zaštita Zemlje neki monumentalni zadatak koji trebaju raditi "superheroji". Postoji mnogo stvari koje svi možemo učiniti, jer čak i male promjene mogu imati veliki uticaj.

Kompanija R&S je svjesna značaja čuvanja okoliša, zbog čega su odlučili da povodom Dana planete Zemlje u dvorištu Osnovne škole "Zahid Baručija" u Vogošći posade cvijeće i sadnice drveća.

Na ovaj način žele poručiti kako nije samo dovoljno posvetiti jedan dan za dobrobit naše planete. Sve zasađeno treba njegovati i čuvati, jer čista priroda je sinonim za zdravlje i ugodan život.

"Odlučili smo realizovati ovu aktivnost jer smo svjesni koliko je važno da i kod djece razvijemo svijest, ali i odgovornost prema njihovoj životnoj sredini. Vrlo je bitno da u današnjem vremenu svi zajedno vodimo računa o negativnim utjecajima koje čovjek čini na okolinu koja ga okružuje", istakao je izvršni direktor kompanije Damir Pahor.

Dodao je i da će u školskom dvorištu postaviti i dva nova koša za basket, kako bi djeca više slobodnog vremena provodila u igri i zabavi.

Direktor škole Refik Kurtović se zahvalio kompaniji R&S. Potcrtao je kako djeca najbolje uče iz primjera odraslih.

Ovo nije jedina aktivnost, koju je realizirala kompanija R&S, a koja doprinosi očuvanju prirode. Oni su, između ostalog, posadili i 2.500 sadnica drveća na olimpijskim planinama Bjelašnica i Igman.

Kompanija R&S d.o.o. Sarajevo je distributer i uvoznik kancelarijskog i promotivnog materijala, uredskog namještaja, sredstava za čišćenje, zaštitne, medicinske i IT opreme.

R&S izazov – Počisti smeće, posadi drveće i cvijeće

R&S kao društveno odgovorna kompanija sarađuje s mnogim partnerima, koji su također svjesni značaja očuvanja okoliša. Upravo zato su odlučili kreirati izazov "Počisti smeće – posadi drveće i cvijeće", u kojem će učestvovati kompanije koje su i do sada imale značajnu ulogu u zaštiti prirode, a to će nastaviti realizirati i u budućnosti. Oni zajedno žele poručiti da Zemlja pripada ljudima, ali se svi trebamo brinuti o njoj i uređivati je.

Ovim povodom, pozivamo sve čitaoce da i oni uzmu učešće i obilježe Dan planete Zemlje, jer je upravo sad trenutak da budemo dovoljno odgovorni i hrabri kako bi očuvali i zaštitili zdravlje svih nas.

Obilježavanje Dana planete Zemlje

U januaru 1970. američki senator i ekološki aktivista Gaylord Nelson odlučio da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje, te da se održava 22. aprila.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opšta skupština Ujedi­njenih naroda je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.

"Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lijepi svemirski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnom svemiru sa njegovim toplim i lomljivim tovarom vedrog života", potcrtao je sekretar Ujedinjenih Nacija, U Thant 21. marta 1971. godine.

 

PODIJELI:
TAGOVI: Kompanija R&S Dan planete Zemlje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija