Sa Nobilisom utvrdite stepen čistoće vode koju konzumirate

27.07.2017 08:38:35
Sa Nobilisom utvrdite stepen čistoće vode koju konzumirate

Nefelometrijski turbidimetar za procesno mjerenje mutnoće vode naći ćete u asortimanu proizvoda Nobilis d.o.o. Sarajevo.

Mutnoća vode je optičko svojstvo vode i ukazuje na stepen čistoće vode. Javlja se kao posljedica prisustva nerastvorenih materija, zbog kojih dolazi do skretanja svjetlosti. Mjeri se poređenjem svjetlosnih efekata koji se odvijaju prolaskom svjetlosti kroz uzorak i kroz standard. Izražava se unefelometijskim jedinicama mutnoće (eng. Nephelometric turbidity units (NTU)).

Mutnoća vode potiče od:

  • suspendovanih čestica gline,
  • čestica mulja,
  • finih i sitnih organskih i neorganskih materija,
  • rastvorenih i obojenih organskih materija koje potiču od otpadne vode,
  • mikroskopski sitnih živih organizama,
  • planktona.

U periodu niskog vodostaja mnoge rijeke imaju čistu, jasnu, zelenkastu, prozirnu boju, imaju nisku mutnoću, manju od 10 NTU-a. U kišnom periodu, čestice sa obale se spiraju i rastvaraju u vodi, voda postaje blatnjava i obojena, što ukazuje na visoku mutnoću. Prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće propisana je maksimalna dopuštena vrijednost mutnoće do 1 NTU. U vanrednim prilikama ova vrijednost je do 6 NTU.

Kako utvrditi koji je stepen čistoće vode koju konzumiramo?

Nefelometrijski turbidimetar za procesno mjerenje mutnoće vode naći ćete u asortimanu proizvoda Nobilis d.o.o. Sarajevo.

Uređaj radi tako što se snop zraka infracrvene svjetlosti propušta kroz kivetu sa uzorkom. Izvor svjetlosti je "high emission infrared LED" sa maksimalnom talasnom dužinom 890 nm, koja minimizira interferencije kod obojenih uzoraka. Senzor se nalazi pod uglom od 90° u odnosu na smjer svjetlosti i detektuje količinu svjetlosti dispergovane od strane nerastvorenih čestica u uzorku. Mikroprocesor te vrijednosti konvertuje u FTU jedinice. 1 FTU (Formazine Turbidity Unit) = 1 NTU (Nephelometric Turbidity Unit). Uređaj posjeduje automatski sistem za odzračivanje i mogućnost kalibracije na licu mjesta i mogućnost automatskog, ultrazvučnog čišćenja kivete. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija