ZEOS eko-sistem na prvom Međunarodnom danu e-otpada

03.10.2018 08:46:50
ZEOS eko-sistem na prvom Međunarodnom danu e-otpada

Ponosni su što su dio prvog Međunarodnog dana e-otpada! Pogledajte šta će se dešavati širom svijeta 13-tog oktobra.

Procjenjuje se da će se 2018. godine generirati 50 milijuna tona elektroničkog otpada na globalnoj razini. Polovica toga su osobni uređaji poput računala, zaslona, ​​pametnih telefona, tableta i televizora, a ostatak je veći kućanski aparati i oprema za grijanje i hlađenje.

Samo 20% globalnog e-otpada reciklira se svake godine, što znači da se 40 milijuna tona e-otpada stavlja na odlagalište, spaljuje ili ilegalno trguje i tretira se na sub-standard način. To rezultira ogromnim gubitkom vrijednih i kritičnih sirovina iz opskrbnog lanca i uzrokuje ozbiljna zdravstvena, ekološka i društvena pitanja kroz ilegalne otpreme otpada u zemlje u razvoju.

Čak i EU, koja je vodeća u recikliranju elektroničkog otpada, službeno se prijavljuje samo prikupljanje i recikliranje 35% e-otpada, a nedostatak javne svijesti sprečava zemlje da razvijaju kružne ekonomije za elektroničku opremu.

U tom kontekstu, Međunarodni dan elektroničkog otpada razvio je WEEE forum uz potporu 25 neprofitnih kompanija za e-otpada u 19 različitih zemalja širom svijeta. Koristi se za podizanje javnog profila recikliranja e-otpada i poticanje potrošača da recikliraju svoj e-otpad s posljedičnim povećanjem stope recikliranja e-otpada u budućnosti.

Prvi međunarodni Dan E-otpada održat će se ove godine! Ova uzbudljiva inicijativa održat će se 13. oktobra 2018. u Europi i globalno zahvaljujući opsežnoj suradnji između WEEE Foruma i njezinih članova. Međunarodni dan elektroničkog otpada bit će usmjeren na podizanje svijesti o problemima e otpada i prikupljanju i recikliranju istog.

Društvo ZEOS eko-sistem d.o.o. je prvi operater sistema upravljanja otpadnom električnom i elektronskom opremom u Bosni i Hercegovini.

Ponosni su što su dio prvog Međunarodnog dana e-otpada!

Pogledajte šta će se dešavati širom svijeta 13-tog oktobra na www.weee-forum.org.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ekologija