Općina Novi Grad Sarajevo ove školske godine stipendira 532 učenika i studenta

04.02.2021 12:01:09
Općina Novi Grad Sarajevo ove školske godine stipendira 532 učenika i studenta

Stipendije će dobiti i 62 učenika srednjih strukovnih škola

Općina Novi Grad Sarajevo ove školske godine stipendirat će 532 učenika i studenta, od kojih 237 studnata sa prosjekom ocjena 8,0 i više iz prethodne akademske godine i 233 učenika četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja, sa prosjekom ocjena 4,8 i više.

Stipendije će dobiti i 62 učenika srednjih strukovnih škola, koji se školuju po trogodišnjem programu za deficitarna zanimanja, sa prosjekom ocjena 3,0, što je povećanje od 100 posto u odnosu na prethodnu školsku godinu kada su pravo na stipendiju ostvarila 33 učenika koja se školuju za deficitarna zanimanja.

Stipendiranje učenika srednjih strukovnih škola Općina je uvela školske 2019/20 godine u želji da potakne učenike da upisuju srednje škole u kojima će steći znanja i vještine u zanimanjima koja su deficitarna na tržištu rada.

"Ove godine uduplan je broj stipendista, učenika srednjih strukovnih škola. Drago nam je da smo i na ovaj način probudili interes za određena zanimanja koja su označena kao deficitarna i tim učenicima olakšali školovanje. Pravo na stipendiju nisu mogli ostvariti aplikanti čija primanja prelaze iznos od 450 KM po članu domaćinstava. Ovim projektom nastojimo učenike i studente sa najboljim prosjekom ocjena motivirati i nagraditi za ostvarene rezultate", kazala je Adisa Šuman, pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport.

Dodala je da pored projekta stipendiranja učenika i studenata, kao i učenika i studenata sportista, Općina realizacijom niza projekata u oblasti obrazovanja nastoji pomoći pri stvaranju što boljih uslova za rad učenika sa svog područja.

To se prije svega odnosi na izgradnju novih i dogradnju postojećih školskih objekata i fiskulturnih sala, utopljavanje škola, podršku u nabavci računarske opreme za realizaciju on-line nastave, nabavku ruksaka i školskog pribora i udžbenika za prvačiće itd.

Također, realizacijom projekata vannastavnih aktivnosti, organiziranjem škole plivanja i planinarenja, posjeta kulturnim ustanovama, nastoji se obogatiti odgojno - obrazovni proces u novogradskim osnovnim školama.    

Stipendije se dodjeljuju za jednu školsku godinu i isplaćivat će se za 10 mjeseci. Učenici srednjih škola će primati po 75 KM mjesečno za deset mjeseci, što znači 750 KM godišnje, a studenti po 100 KM, odnosno 1.000 KM godišnje.

Općina Novi Grad Sarajevo godišnje stipendira oko 500 učenika i studenata, a za tu namjenu iz budžeta se izdvajaju sredstva u iznosu od oko pola miliona konvertibilnih maraka.

Student I godine, prvog ciklusa studija na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Emrah Pobrić, inače dugogodišnji stipendista Općine Novi Grad, i ove je godine, zahvaljujući postignutom uspjehu, ostvario pravo na stipendiju.

"Niz godina, kao odličan učenik primao sam stipendiju od Općine u kojoj živim. Stipendija nam dobro dođe, prvenstveno nama studentima kod kojih samo jedan roditelj radi ili ni jedan neradi. Moj životni san je da budem mašinski inžinjer, završio sam i srednju mašinsku tehničku školu, a svoj životni san nastavljam putem tehnike i naučnog istraživanja, svakako neću stati na trogodišnjem obrazovanju", rekao je Emrah, uz poruku budućim srednjoškolcima i studentima, da kada je u pitanju obrazovanje, slijede isključivo svoje snove, jer će tako sigurno uspjeti. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi