INZ i KB Zenica organizuju besplatni pregled - Skrining na melanom kože

21.05.2018 11:56:11
INZ i KB Zenica organizuju besplatni pregled - Skrining na melanom kože

Prijavljivanje na besplatni preventivni pregled – skrining na melanom kože se može izvršiti od ponedjeljka 21. do petka 25. maja

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u saradnji sa Kantonalnom bolnicom Zenica, a povodom Svjetskog dana borbe protiv malignih melanoma kože organizuje besplatni pregled – skrining (screening) – na melanom kože.

Prijavljivanje na besplatni preventivni pregled – skrining na melanom kože se može izvršiti:

od ponedjeljka 21. do petka 25. maja u terminu od 8 – 15 sati putem telefona 032 448 001

ili emailom na info@inz.ba

Pregledi će biti obavljani u prostorima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, ulica Fra Ivana Jukića 2, zgrada Doma zdravlja, 3. i 4. sprat (zgrada Poliklinika, kod stadiona Bilino polje).

Registrovani – prijavljeni će dobiti termin (datum, sat) pregleda, te ukoliko ne dođu u predviđenom terminu neće biti u mogućnosti da izvrše naknadni pregled u drugom terminu.

Pozivamo građane Zenice, ali i drugih općina ZDK koji su u prilici da se prijave i obave besplatni preventivni pregled. Svi prijavljeni će i dodatno imati priliku da razgovaraju i posavjetuju se sa dermatologom.

POTREBNO JE ZNATI: Zbog nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnih posljedica pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, kao i važnosti pregleda mladeža, te zbog činjenice da je melanom, kojeg često nazivaju tihim ubicom, najzloćudniji tumor kože.

Cilj ove kampanje jeste edukacija šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje, pravilnim načinima zaštite od UV zračenja, te važnosti samopregleda mladeža.

Svjetske klimatske promjene, kao i promjene u načinu života utječu na sve češću pojavu melanoma. Koža pamti svako izlaganje štetnom UV zračenju. Tu se posebno ističe kratkotrajno intenzivno izlaganje suncu i teške opekotine, posebno u djetinjstvu. Veliki je rizik i navika odlazak u salone za sunčanje tj.solarije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Filantropi