Nova metoda

Riješen dugogodišnji problem nepipljivih zloćudnih tumora dojke u KB Zenica

13.04.2023 15:04:28
Kantonalmna bolnica Zenica zloćudni tumor dojke

U Kantonalnoj bolnici Zenica riješen je dugogodišnji problem nepipljivih zloćudnih tumora dojke metodom koja je od ranije poznata a nije korištena

U Kantonalnoj bolnici Zenica, koristeći mogućnosti novog mamografa i odnedavno usvojenih metoda markacije tumora, riješen je dugogodišnji problem nepipljivih zloćudnih tumora dojke metodom koja je od ranije poznata a nije korištena.

Radi se o metodi koja je ujedno i dijagnostička i terapijska, uz to jednostavna, brza i precizna.

Metoda je nakon konsultacije sa italijanskim radiolozima realizovana u saradnji između hirurga Odjeljenja za bolesti dojke-Breast unit, kolega radiologa i patologa. Svaki je u svom segmentu dao svoj doprinos kako bi se ova metoda tehnološki zaokružila.

Ubuduće će se ova metoda u Kantonalnoj bolnici Zenica kod slučajeva kod kojih se indicira , raditi kao rutinska metoda.

Radi se o intraoperativnom mamografskom pregledu odstranjenog sumnjivog tkiva dojke u kome nema pipljivog tumora kod kojih druge identifikacione metode nisu moguće ( mikrokalcifikati ).

Ova metoda će u budućnosti uveliko olakšati dijagnosticiranje i tretman mikrokalcifikacije i time je napravljen veliki iskorak u liječenju bolesti dojke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle