Obračun plata – Izračunajte pravilno vašu platu OVDJE

15.09.2023 08:01:45
Inija Smart Accounting obračun plata

Ukoliko trebate nekoga ko će voditi brigu o obračunu plata za vašu kompaniju koja se sastoji od većeg broja zaposlenih, Unija tim stručnjaka je pravi izbor.

Pravilan obračun plata  – problem koji se ne bi trebao dešavati

Obračun plata je nešto s čim ste se zasigurno susreli tokom svog rada u raznim firmama. Nepravilno obračunata plata je veliki problem za mnoge uposlenike. Razlog tome može biti neadekvatno poznavanje zakona, neprofesionalnost ili nemar. Radnici koji možda očekuju upravo tu platu da bi prehranili porodicu, su ujedno i nemotivisani i frustrirani u svom poslu.

Ukoliko ste zaposleni u firmi u kojoj se javljaju ovakvi problemi, moguće je da osoba koja je zadužena za obračun plata nije dovoljno upućena u sam proces ili koristi pogrešne alate.

U Bosni i Hercegovini, stručnjak za obračun plata bi trebao da bude upoznat sa obračunima za FBiH, RS i Brčko Distrikt, ali i da uprati izmjene zakona u cijeloj BiH, te da ih na vrijeme implementira.

Sam proces ne bi trebao biti toliko različit među firmama, pa se kod mnogih javlja nejasnoća, nezadovoljstvo i znatiželja kako plate pravilno obračunati. Da bi radnici bili sretni i zadovoljni, ovaj proces treba da bude korektan i diskretan. Pravilnost u ovom procesu će zagarantovati i pravilno predviđanje budžeta.

Obračun plata prikazan kako osoba u svom osunčanom uredu računa svoju platu koristeći digitron, olovku i papir Ako pokušate sami da obračunate svoju platu, moguće je da ćete napraviti mnoge greške. Postoje dva provjerena načina koja vam mogu pomoći da pravilno obračunate svoju platu:

  • Kalkulator za obračun plata
  • Stručnjaci za obračun plata

Kalkulator za Obračun Plata

Obračun plata se može izvršiti putem kalkulatora koji će vam pomoći da brzo i korektno dobijete tačan iznos koji vas zanima. Ovaj kalkulator je veoma pouzdan način obračuna plate jer su ga dizajnirali stručnjaci iz Unija Smart Accounting koji neprestano prate izmjene u zakonu i shodno njima ažuriraju kalkulator.

Obračun plata prikazan kao kalkulator koji se koristi za taj proces kao olakšanje za radnike koji ga trebaju

Potrebno je unijeti tražene podatke u kalkulator i provjeriti da su oni zaista tačni. Ovaj način obračuna je veoma siguran i brz proces koji će osigurati da dobijete tačnu cifru u tom datom momentu, te je na taj način možete porediti sa iznosom plate, i zasigurno znati da li je pravilno obračunata.

Iako je kalkulator veoma koristan alat, u nekim slučajevima će vam ipak trebati pomoć tima. Kompanije koje imaju veći broj uposlenika se mogu suočiti s problemima koji iziskuju detaljniji pristup prilikom obračuna plata.

Stručnjaci za obračun plata

Stručnjaci za obračun plata se unajmljuju ukoliko je riječ o kompaniji koja ima potrebu za tačnim obračunima.

Svi smo upoznati sa važnošću tačnosti plate, ne samo brojčano, već i vremenski. Ozbiljne kompanije isplaćuju plate na vrijeme, te se time pokazuje odgovornost i profesionalnost prema radnicima. Osoba koja je zadužena za ovaj proces mora biti veoma upućena u zakone i novitete.

Problem može nastati kada osoba odgovorna za obračun plate napusti vašu firmu, te ste dovedeni pred svršen čin. Radnici očekuju plate, ali vi ih niste u mogućnosti obračunati sve na vrijeme. Fluktacija i odlazak stručnjaka može izazvati velike probleme u dinamici vašeg poslovanja, posebno u vrijeme inflacije.

Koje je rješenje?

Da li se obračun plata može povjeriti eksternoj kompaniji?

Eksterne kompanije, kao što je Unija Smart Accounting, su spremne da vam ponude takve usluge u vidu outsourcinga. Kvalitetan outsourcing vam nudi mnogo više – za manje sredstava i manje utrošenog vremena.

Ukoliko trebate nekoga ko će voditi brigu o obračunu plata za vašu kompaniju koja se sastoji od većeg broja zaposlenih, Unija tim stručnjaka je pravi izbor.

Velika prednost eksterne kompanije je ta što dobijete čitav tim stručnjaka za obračun plata i time ne zavisite od jedne osobe i njenih kapaciteta.

Taj tim se sastoji od:

  1. Senior stručnjaka za obračun plata
  2. Stručnjaka (pravnika) za područje radnog prava
  3. Ekonomistu
  4. Sudskog vještaka
  5. Odgovorne osobe koja će voditi proces i brigu o klijentu

Ovakvi timovi neće samo kvalitetno odraditi proces obračuna plate, već i pružiti potpunu podršku i savjete potrebne za nastavak rada kao što su npr.

  • savjetovanja o optimizaciji troškova kompanije
  • revidiranja i uvidi u ugovore o radu sa uposlenicima, u svrhu poboljšanja
  • savjetovanja i vođenja sudskih procesa kompanije sa uposlenicima, kao i mnoštvo drugih savjeta.

 

Seniori za obračune plata konstantno prate sve izmjene u zakonu koje su bitne za obračune, te pohađaju i dodatne obuke ukoliko su potrebne.

 

IT stručnjaci su zaduženi da sve promjene implementiraju u sisteme koji se koriste za ovakve obračune, te na taj način osiguraju da je svaki sistem ažuriran.

 

 

Također, nemojte dopustiti da podaci o platama vaših uposlenika budu javni. Sav proces obračuna plata u Unija Smart Accounting je povjerljiv, a podaci o platama ostaju tajni.

Obračun plata u regiji

Regionalni tim Unija Smart Accountinga zadužen za obračun plata se mora pozabaviti i sa šest različitih država i šest različitih zakona. Međutim, jedinstven sistem razvijen za cijelu Unija grupaciju kao i definisani standardi su ono što će navoditi naše stručnjake da se svakom klijentu posvete na jedinstven način i time pokažu tačnost i stručnost.

Iako govorimo o šest različitih država, mi rješavamo isti problem, a radnici očekuju isti rezultat.

Zaključak

Obračun plata je proces koji zahtijeva upućenost u zakone kao i u mnoge stručne stvari koje se mogu odnositi na vaš biznis. Netačan obračun plata je nešto što svaki biznis treba da izbjegava. Za ovakve procese je veoma bitno koristiti prave alate. Jedan od njih je već pomenuti kalkulator za obračun plata.

Ukoliko vaša kompanija zahtijeva stručnost i iskustvo prilikom obračuna plata, tim ljudi koji su zaduženi da konstantno prate zakone i shodno njima obračunavaju plate je adekvatniji izbor za vas. Unija Smart Accounting tim će se pobrinuti da i vremenski i finansijski uštedite, i zagarantovati tačnost i povjerljivost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Finansije i konsalting