Održivost i zeleni dizajn

Zelena aluminijumska fasada - Schüco UDC 80 Green facade

05.06.2023 09:39:45
Schuco AF UDC 80 Alukonigstahl BiH

Zbog gustog razvoja gradova sa brojnim zatvorenim površinama, zelenih površina i biljaka često nedostaje.

Više od polovine svjetske populacije živi u velikim gradovima - a trend je u porastu. Zbog gustog razvoja gradova sa brojnim zatvorenim površinama, zelenih površina i biljaka često nedostaje. Da bi se tome suprotstavili, Schüco je razvio zelenu aluminijumsku fasadu Schüco AF UDC 80 Green Façade

Svojim promišljenim rješenjima kojima postavljaju trendove Schüco utvrđuje mjerila za zdravu, inteligentnu i bezbjednu gradnju.

Kada je riječ o element fasadi Schüco Elementfassade AF UDC 80 Green Facade, iz toga proističe:

  • Održivi pozitivni efekti
  • Velika kreativna raznovrsnost pomoću biljaka i različitih vrsta montaže
  • Efikasna montaža
  • Vatrootporan materijal nosača

Održivi pozitivni efekti

Pozitivni efekti ozelenjenih fasada su brojni: njima se smanjuje temperatura unutar gradova (smanjenje efekta toplotnih urbanih ostrva), a pored toga, biljke apsorbuju CO2 iz okruženja i proizvode za život potreban kisik. One također doprinose i čišćenju zraka od štetnih materija i u cijelini doprinose poboljšanju urbane klime. Znatno se povećava kvalitet života i boravka u gradovima, a sa većim udjelom u površinama pod zelenilom ujedno se stvara i ljepša slika grada. Ozelenjavanje fasada ide na ruku i samim zgradama, odnosno njihovim stanarima i korisnicima: na taj način zgrade se štite od meteoroloških utjecaja poput vjetra, kiše, grada i UV zračenja. I pored toga, biljke efikasno povećavaju nivo toplotne i zvučne izolacije i pružaju prirodnu hladovinu.

Velika kreativna raznovrsnost pomoću biljaka

Montažni vid gradnje element fasade Schüco UDC 80 sam po sebi nudi brojne varijante kombinatorike, npr. u vidu iskošenih prečagica i ispusta. U okviru mogućnosti za ozelenjavanjem dijelova površina direktno na fasadnim elementima, sa sistemom Schüco AF UDC 80 Green Facade mogu dodatno da se izvedu individualni dizajni i modeli. Zeleni elementi mogu da se postave na svim visinama i u svim segmentima. Zalivanje vodom se odvija preko integrisanog sistema koji spolja nije vidljiv.

Efikasna montaža

Uz pomoć podkonstrukcije, ozelenjeni flis-moduli se na jednostavan način povezuju sa fasadnim elementom Schüco UDC 80 i na uobičajen način se uz uštedu vremena i prostora kače na licu mjesta na fasadu. Na taj način fasada postaje zelena neposredno nakon montaže, nisu potrebni dugi periodi sa zahtjevnim održavanjem da bi biljke izrasle.

Vatrootporan materijal nosača

Biljke rastu u flis-koritima napunjenim supstratom za biljke, koja obzirom da je riječ o vatrootpornom materijalu klase A ispunjava maksimalne sigurnosne zahtjeve.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Građevina