Čišćenje i pravilno održavanje klima uređaja

04.10.2023 08:25:37
Periodično čišćenje i servisiranje klima uređaja

Korištenje klima uređaja zahtijeva periodično čišćenje i servisiranje kako bi isti funkcionisao besprijekorno i bio energetski učinkovit.

Korisnici vrlo često kažu kako kada nakon nekog perida pokrenu klimu, ona nije toliko učinkovita kao ranije, zrak se ne ispušta istim intenzitetom i sl. Iako postoji čitav niz razloga za ovakve probleme, u većini slučajeva klimu treba temeljito očistiti, odnosno napraviti servis. Posebno ako netko od ukućana ima respiratorne smetnje, održavanje klima uređaja je od vitalnog značaja. Isto tako, ako ste zdravi, neredovito održavanje ovih uređaja može biti okidač za razvoj bolesti dišnih puteva ili za neke reakcije u organizmu.

Ako znamo na kojem principu radi klima uređaj, nije teško zaključiti zašto dolazi do onečišćenja. Ovisi to o uvjetima u kojima klima radi, ali prvenstveno ovisi o samom njenom načinu rada. Zrak koji je klima uvukla iz prostorije u njoj se filtrira, hladi i odvlažuje te se kao takav on ponovno upuhuje u prostoriju. Tim cirkuliranjem zraka kroz klima uređaj može doći do zagađenja jer uvučeni zrak prvo prolazi kroz filtre na kojima se zadržavaju mikroorganizmi, a dio toga svega što nije zaostalo na filtrima zadržava se na izmjenjivaču topline stvarajući naslage pogodne za razmnožavanje bakterija. Mikroklima unutar uređaja tada omogućava da ti mikroorganizmi rastu i razmnožavaju se. Drenažnu tavu, ili posudu za odvod kondenzata, također treba održavati kako bi se uklonile naslage mulja i plijesni.

Osim unutarnje, treba održavati i vanjsku jedinicu. U zavisnosti od toga na kojem se mjestu nalazi, održavajte je čistom od nakupina lišća i trave te je čistite od prašine. Također, ako je na dohvat ruke, možete je očistiti i usisivačem. 

Filter, ventilatori i izmjenjivači topline klima uređaja zahtijevaju redovito održavanje kako bi jedinica učinkovito funkcionirala za vrijeme svog vijeka trajanja. Ako se zanemaruju neophodna održavanja, učinak klimatizacije opada, a povećava se potrošnja.

Kako očistiti filtere?

Filteri unutar klima uređaja su dizajnirani da skupljaju prljavštinu i mikrobe, ali ako se redovito ne održavaju, mogu se začepiti i skupljati vlagu i plijesan. Najvažniji zadatak koji će osigurati učinkovitost vašeg klima uređaja je redovito čišćenje ili zamjena filtra. Spriječenošću normalnog protoka zraka kroz filtar, prljavština se izravno prenosi do izmjenjivača topline i smanjuje se kapacitet apsorpcije topline. Čišćenjem filtra ili njegovom zamjenom potrošnja klima uređaja se može smanjiti za 5 do 15%.

Neki filteri u klima uređajima se ne mogu čistiti, dakle treba ih se zamijeniti, dok se većina njih može čistiti. Kod sobnih klima uređaja filteri se nalaze odmah iza poklopca unutrađnje jedinice. Kako ga očistiti? Ovo možete uraditi sami. Prvo isključite klima uređaj iz struje, skinite poklopac jedinice, izvadite filtre i operite ih u toploj vodi. Neki stručnjaci savjetuju da se filteri potope tridesetak minuta u toploj vodi uz mogući dodatak nekog sredstva za čišćenje. Prije vraćanja u jedinicu trebate ih dobro posušiti i vratiti poklopac koji se također treba oprati jer se mogu zaprljati otvori za prolaz zraka. Tokom sezone hlađenja, filtere čistite svakih mjesec ili dva u zavisnosti od toga koliko često koristite klima uređaj, imate li kućne ljubimce itd.

Kako očistiti izmjenjivač topline?

Ovaj dio unutrašnje jedinice bavi se, izmjenom topline s freona na zrak i obratno. Izmjenjivači topline unutarnje i vanjske jedinice skupljaju nečistoće tokom godina korištenja, a čisti filteri sprečavaju da se izmjenjivač topline unutarašnje jedinice brzo isprlja. Ipak, vremenom će se izmjenjivač topline isprljati te će se tako smanjiti učinkovitost, tj. protok zraka pa se smanjuje sposobnost izmjene topline.

Ovo je najbolje da radi serviser jer se cijelo vanjsko kućište mora ukloniti te se izmjenjivač topline tretirati odgovarajućim sredstvom za čišćenje. Na internetu ima dosta uputa kako i ovaj dio možemo očistiti sami, ali da ne bismo riskirali i nepravilno vratili pojedine dijelove na svoje mjesto, najbolje je pozvati servisera jednom godišnje.

Šta učiniti prije početka sezone hlađenja ili grijanja?

Prije početka sezone treba provjeriti jesu li filteri očišćeni nakon prošle sezone hlađenja ili grijanja i pozvati servisera ako godinu dana nije odrađeno održavanje drugih dijelova klima uređaja. Treba pregledati vanjsku cijev za ispuštanje kondenzata te ukloniti sva začepljenja i prepreke. 

Što činiti dok traje sezona?

Periodično treba dezinficirati unutarašnju jedinicu i vizualno provjeriti vanjsku jedinicu te ukloniti nakupine lišća, granja i sl. te pozvati servisera ako se primijeti nešto u nepravilnom radu klima uređaja.

Održavanje i čišćenje klima uređaja je vrijedno truda. Vaše zdravlje je najvažnije pa će s pravilnim održavanjem klime biti ugodnije i zdravije boraviti u prostoriji. Osim toga, sam uređaj će biti učinkovitiji, neće biti prepreka da radi u punom pogonu, a to znači da će i potrošnja biti optimalna, a vaši računi za struju manji. Zato se za komfornije življenje isplati održavati vaš klima uređaj.

S čime možete očistiti klima uređaj?

Servis klima uređaja je kompleksan zahvat za kojeg je potrebno angažirati profesionalnog servisera, ali postoji ‘jednostavna razina čišćenja’ koju možete odraditi i sami, i to periodički. O učestalosti jednostavnog čišćenja zavisi koliko radnih sati odradi vaš klima uređaj, pa primjerice ako klima uređaj koristite svaki dan, onda bi zračni filter vaše klime trebalo i češće čistiti. Pod pojmom češće, smatramo da bi jednom mjesečno bilo dovoljno očistiti filter i isparivač vašeg klima uređaja.

Koraci pri jednostavnom čišćenju klima uređaja:

  • Izvadite zračni filter
  • Temeljito ga operite toplom vodom i sredstvom za čišćenje
  • Nakon što se filter posuši, najšpricajte ga sredstvom za dezinfekciju ili sprejem za dezinfekciju
  • Vratite zračni filter u uređaj
  • Usisivačem usišite svu prašinu i nečistoću sa ispravača
  • Isparivač operite sredstvom za pranje
  • Ostavite da se sredstvo za pranje ocijedi i posuši na isparivaču (u ovom koraku možete upaliti klima uređaj kako bi proces sušenja bio brži)
  • Isparivač našpricajte sredstvo ili sprejem za dezinfekciju
  • Za sve ostale korake obratite se ovlaštenom serviseru klima uređaja

Što je potrebno za čišćenje klime?

Sredstvo za čišćenje klime – biorazgradivo, bezkiselinsko pjeneće sredstvo za čišćenje zračnih filtera, isparivača i zrakom hlađenih kondenzatora

Sredstvo za dezinfekciju klime – namijenjeno je za klima uređaje i opremu za filtriranje zraka. Djeluje na široki spektar bakterija i virusa, uzročnika gripe te može spriječiti razvoj plijesni i neugodnih mirisa

Sprej za dezinfekciju klime – osim dezinfekcije, ima i ulogu dezodoransa i osvježivača zraka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Industrija i energetika