Ekonomičan i efikasan sistem podnog grijanja

17.11.2020 13:30:38
Ekonomičan i efikasan sistem podnog grijanja

Ništa ne može zamijeniti ugodnost koju pruža podno grijanje!

Podno grijanje smatra se ugodnim, učinkovitim i ekonomičnim sistemom grijanja s mnogobrojnim prednostima. Predstavlja zdrav, pouzdan i bezbjedan način zagrijavanja interijera. Ukoliko gradite novi ili renovirate postojeći stambeni ili poslovni prostor podno grijanje je idealno rješenje jer je nevidljivo i ne zauzima prostor. Ima veliku aktivnu površinu koja omogućava grijanje s niskom temperaturom i velikom akumulacijom što znači uštedu energije.

Podno grijanje je sistem grijanja u kojem voda kruži po cijevima koje su ugrađene u pod i prilikom odabira podne obloge treba obratiti pažnju da je ista predviđena za podno grijanje. Na taj se način toplina prenosi na podnu konstrukciju pa cijeli pod djeluje kao grijaće tijelo, tako pušta toplinu u prostor i grije zrak. Podno grijanje je idealno rješenje za estetsko i komforno grijanje – bez cirkulacije prašine i suhog zraka. Ne zauzima prostor i ne zahtijeva postavljanje radijatora, a toplinu predaje izravno okolini.

Kako funkcioniše sistem podnog grijanja

Kompletan proces se odvija na niskoj temperaturi i zbog toga predstavlja najekonomičniji oblik grijanja. Velika grijna površina ravnomjerno raspoređuje toplotu od poda ka plafonu. Veliki napredak u tehnologiji grijanja i poboljšana toplinska svojstva građevina dozvoljavaju grijanje toplom vodom temperature od 30°C do 45°C uz posve zadovoljavajuće rezultate čak i pri izuzetno niskim vanjskim temperaturama. Visoka razina komfora uz nisku potrošnju energije osigurana je manjim razlikama temperature medija za zagrijavanje i sobne temperature. Većina modernih sistema danas je bazirana na niskim temperaturama tople vode koja predaje svoju toplotu okolini. Kad je riječ o radu podnog grijanja, za razliku od radijatorskog koji funkcionira na principu konvekcije topline i kružnog strujanja zraka, ono isijava toplinu ravnomjerno cijelom površinom polaganja pa možemo reći da je pod po kojem hodamo jedan veliki, ravnomjerno zagrijan radijator, gdje površinska temperatura ne bi smjela prijeći 28°C. LUK preporuka je Wavin Chemidro sistem podnog grijanja sa 10 godina garancije.

Wavin Compact Basic system

Panel COMPACT BASIC izrađen u obliku ploče sa zglobovima za oblikovanje cijevi garantuje visoku razinu mehaničke i toplinske otpornosti. Zglobovi su osmerokutnog oblika, prošireni kako bi se olakšalo umetanje i zaključavanje cijevi. Komplementarni međusobno povezani obodni žljebovi omogućavaju savršeno spajanje i poravnanje između samih ploča. Može se koristiti sa bilo kojom vrstom cijevi, promjera 16mm, 17 mm i 20 mm. Postavljanje instalacije je brzo i jednostavno. Prilikom gradnje ili rekonstrukcije postojećeg objekta, najbolje je da se prije izvođenja radova detaljno informišete kako biste pronašli optimalno rješenje za vaš prostor. Prvo što je potrebno uzeti u obzir jeste namjena prostorije u kojoj se postavlja grijanje.

Podovi pogodni za podno grijanje Podni sistem grijanja može se prekriti ekološkim i zdravim oblogama, gdje se ne skupljaju prašina i alergeni. Za regulaciju temperature zadužen je termostat koji ima osjetljivu podnu sondu, a u svakoj prostoriji je moguće podesiti željenu temperaturu. Sistem se relativno sporo zagrijava, ali se sporije i hladi. Postavlja se ispod svake podne obloge, ali preporučuje se da to budu dobro provodni materijali poput keramike ili kamena. Pod uslovom da je obezbijeđena odgovarajuća prirodna vlažnost drveta i drvena podna obloga može biti odgovarajuća za podno grijanje.

Koji izvori toplote su pogodni za podno grijanje?

Svi izvori toplote (energenti) su mogući, uz odgovarajuću regulaciju. Ne preporučuju se kotlovi na čvrsto gorivo. Kako je podno grijanje niskotemperaturno, idealno je za kondenzacijske kotlove, kad je riječ o plinu. Preporučuje se kombinovati podno grijanje sa obnovljivim izvorima poput solarnih kolektora ili toplotnim pumpama. Podno grijanje je savršena kombinacija s kondenzacijskim bojlerom i termostatom pri čemu dolazi do velike uštede.

Termostati za centralno grijanje su temperaturno osjetljivi uređaji koji upravljaju sistemom grijanja tako što pojačavaju ili smanjuju grijanje kada temperatura vode ili zraka u prostoru padne ili poraste u odnosu na unaprijed određenu temperaturu u boravišnom prostoru koju sami određujete.

Prednosti podnog grijanja

  • Ravnomjeran raspored temperature
  • Toplinska ugodnost – izvor topline je cijela površina poda
  • Niski eksploatacijski troškovi zbog mogućnosti precizne regulacije temperature
  • Niska investicijska ulaganja
  • Estetski izgled prostorije bez radijatora i vidljivih cijevi
  • Jednostavno rukovanje i korištenje
  • Ne onečišćuje prostor, manje prašine
  • Raspodjela topline je bolja i zdravija
  • Dugotrajnost

Troškovi su u usporedbi s klasičnim centralnim grijanjem manji što se vrlo brzo osjeti na kućnom budžetu. Podno grijanje zahtijeva puno manje energije za zagrijavanje prostora, jer već sistem podnog grijanja koji radi na temperaturama do maksimalno 45 C°, a najugodniji rad je na 30-40 C°, dok je klasičnom grijanju za postizanje iste temperature u identičnim uvjetima, potrebno gotovo dvostruko više energije. Sistem podnog grijanja napravljen je od najkvalitetnijih materijala, koji imaju životni vijek duži od 30 godina.

Pomoću tehnologije kvalitetnih elektronskih termostata sistem ne zahtijeva nikakvo održavanje jer nema pokretne dijelove koji se mogu istrošiti ili oštetiti. Ukoliko dođe do nekog kvara isti se može lako otkloniti minimalnim zahvatima na podu. Odabir sistema, izračun toplinskih koeficijenta petlji, izbor hidrauličkih komponenti, način polaganja i izbor regulacije svakako treba prepustiti stručnim osobama (projektantima i instalaterima). Stručnjaci iz LUK-a vam stoje na raspolaganju za konsultacije pri izboru najboljeg sistema podnog grijanja za vaš prostor. Za više informacija i savjetovanje pri izradi projekta za vaše investicije posjetite vama najbližu LUK poslovnicu ili pošaljite upit na info@luk.ba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Industrija i energetika