Šta je to bronhodilatatorni test?

16.08.2022 07:50:33
Poliklinika Srce Sarajeva bronhodilatatorni test

​Bronhodilatatorni test ili ventolinski test je jedan od dinamskih testova u pulmologiji koji se izvodi primenom određenog bronhodilatatora, koji širi disajni put, kod bolesnika s manifestnom opstrukcijom.

Bronhodilatatorni test ili ventolinski test je jedan od dinamskih testova u pulmologiji koji se izvodi primenom određenog bronhodilatatora, koji širi disajni put, kod bolesnika s manifestnom opstrukcijom. Predstavlja brz, jednostavan i bezbolan metod kojim se procenjuje plućna funkcija. Traje oko 60 minuta. Ima dijagnostički značaj kod potvrde astme.

Cilj bronhodilatatorng testa

  • Ispitivanje akutne reverzibilnosti plućne opstrukcije
  • Stepenovanje hronične opstruktivne plućne bolesti
  • Potvrđivanje i detekcija astme
  • Praćenje daljeg toka hronične opstruktivne bolesti

Način izvođenja bronhodilatatornog testa

Bronhodilatatorni test se izvodi ponavljajnjem dva spirometrijska pregleda  razmaku od 15-20 minuta.

Nakon prve spirometrije, pacijent inhalira lijek Ventolin uz pomoć pumpice. Ukoliko postoji konstrikcija mišića bronhija, Ventolin ih opušta, što dovodi do dilatacije bronhija.

Rezultate ponovljenog testa ( 15-20 min po inhalaciji Ventolinom ) upoređujemo sa rezultatima testa prije inhalacije Ventolina.

Ukoliko postoji poboljšanje u nalazu time smo dokazali da je Ventolin delovao i opustio muskulaturu i za osobu kažemo da je Ventolin pozitivna.

Ukoliko nema značajne promjene, znači da muskulatura nije ni bila u kontrakciji te kažemo da osoba ne reaguje na Ventolin.

Za procenu odgovora se obično upoređuju spirometrijske vrijednosti – FEV1 i FVC, prijee i poslije davanja lijeka. Test je negativan ako se FEV1 ne uveća za najmanje 200 ml ili najmanje 12% u odnosu na bazičnu vrednost (prije inhalacije leka).

Mogući rizici pri obavljanju testa ?

Testiranje berodualom je rijetko praćeno komplikacijama. Ukoliko tokom ili nakon testa ispitanik osjeti nedostatak vazduha ili vrtoglavicu ili neki drugi problem obavezan je da to prijavi medicinskom radniku.

Mogući rizici postoje kod pacijenata koji boluje od angine pektoris, i/ili imaju neregulisane vrednosti krvnog pritiska, kod pacijenata koji su preležali šlog, srčani udar, embojilu pluća ili su Iskašljavali krv.

Dr. Lina Rayan Duranović - specijalista pulmologije – bronholog

Mi brinemo o vašem zdravlju!

Tim Poliklinike Srce Sarajeva!

Više informacija možete dobiti na:

+387 33 871 566

+387 62 008 064

+387 33 874 746

+387 61 320 664

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle