Fekalni kalprotektin – analiza koju možete uraditi u Poliklinici Srce Sarajeva!

03.11.2022 08:06:44
Fekalni kalprotektin Poliklinika Srce Sarajeva

​Fekalni kalprotektin - analiza koju možete uraditi u P.Z.U Poliklinika Srce Sarajeva, na preporuku vašeg liječnika.

Fekalni kalprotektin - analiza koju mozete uraditi u P.Z.U Poliklinika Srce Sarajeva, na preporuku vašeg liječnika.

Fekalni kalprotektin je veoma važan biomarker za detekciju, ili eliminaciju upalnih bolesti crijeva kao što su IBD ili Kronova bolest te kod nekih karcinoma debelog crijeva.

Također se koristi kako bi se provjerila efikasnost terapije kod upalnih bolesti crijeva

Fekalni kalprotektin test stolice je neinvazivan test. Pomaže vašem gastreonterologu u određivanju imate li upalno ili neupalno stanje crijeva.

Ovaj test je koristan za otkrivanje i mjerenje nivoa upale u crijevima. Informacije koje pruža mogu eliminirati potrebu za invazivnijim testovima, poput kolonoskopije ili sigmoidoskopije.

Fekalni kalprotektin test se ne koristi da uspostavi konačnu dijagnozu kod pacijenta već da eleminiše određene sumnje i pokaže da li je daljnja dijagnostika kod pacijenta neophodna. 

Šta je fekalni kalprotektin?

Kalprotektin je protein koji proizvode bijela krvna zrnca kao odgovor na upalu. Kada dođe do upale u crijevima, bijela krvna zrnca nazvana neutrofili putuju do tog područja tijela i oslobađaju kalprotektin u nastojanju da se bore protiv bolesti ili infekcije.

Upala u gastrointestinalnom traktu može biti indikacija IBD-a. IBD je krovni izraz za hronična stanja koja uzrokuju produženu upalu u probavnom traktu. Primjeri IBD-a uključuju:

  • Ulcerozni kolitis
  • Kronova bolest

Kalprotektin test stolice može pomoći vašem doktoru da dijagnostikuje IBD. Također se može koristiti za praćenje ozbiljnosti izbijanja IBD-a nakon dijagnoze.

Ovaj test pomaže u razlikovanju IBD-a i IBS-a. IBS (iritabilna bolest crijeva) je neupalno stanje crijeva često sa sličnim simptomima.

Visok nivo kalprotektina u stolici takođe može ukazivati na druga stanja kao što su:

  • bakterijska infekcija
  • parazitska infekcija
  • kolorektalni karcinom

Ko bi trebao uraditi analizu fekalni kalprotektin?

Simptomi IBD-a variraju, ovisno o lokaciji i ozbiljnosti upale u GI traktu. Budući da se IBD stanja mogu pogoršati i povući tokom vremena, vaši simptomi mogu biti hronični (dugotrajni) ili akutni (kratkoročni).

Mnogi simptomi IBD-a također mogu biti uzrokovani IBS-om, određenim karcinomima ili infekcijom.

Neki ili svi od ovih simptoma mogu signalizirati potrebu za testom stolice na kalprotektin:

  • vodenasta dijareja
  • krvava dijareja
  • grčevi
  • bol u stomaku
  • neobjašnjivi gubitak težine
  • rektalno krvarenje
  • nadimanje

Što nam rezultati analize govore ?

Normalno bez inflamacije

Povišene vrijednosti

Visoke -povišene vrijednosti

49 μg/g ili manje

50–120 μg/g

121 μg/g ili više

Visok nivo kalprotektina u stolici može signalizirati IBD, kolorektalni karcinom ili infekciju.

Umjereni ili niski nivoi znače da u crijevima postoji malo ili nimalo upale. To može ukazivati na to da su vaši simptomi uzrokovani virusnom infekcijom ili IBS-om.

Nivoi kalprotektina se mjere unutar referentnog raspona numeričkih vrijednosti označenih kao μg/g (mikrogram/gram).

Naredni koraci nakon urađene analize fekalnog kalprotektina

Normalni (niski, bez upale) rezultati. Ako su vaši nivoi niski, vaš liječnik može preporučiti mjere samopomoći, kao što su promjene u ishrani, opuštanje i vježbanje za ublažavanje simptoma. Mogu se davati i lekovi protiv dijareje i spazmolitici.

Umjereni (granično povišeni) rezultati. Ako su vaši nivoi granično povišeni, vaš lekar može preporučiti ponovno testiranje za nekoliko nedelja, zajedno sa lekovima za ublažavanje simptoma. Ako se sumnja na bakterijsku infekciju, mogu se dati antibiotici.

Visoki rezultati. Ako su vaši nivoi visoki, obavit će se dodatni dijagnostički testovi, poput kolonoskopije. To će vam pomoći da pružite dijagnostičke informacije i odredite sljedeće korake za vašu njegu.

Vaš tim Poliklinike Srce Sarajeva

Kontakt telefon: +387 33 871 566 +387 62 008 064

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle