Roditelji oprez

Kako prepoznati coxsackie virus?

14.08.2023 08:40:25
coxsackie / koksaki virus

Simptomi infekcije virusom su povišena tjelesna temperatura koja traje od 2 do 12 dana, mučnina i povraćanje, slab apetit, upaljeno grlo, kašalj, osjećaj umora i slabosti

Coxsackie virus je vrsta virusa koja spada u familiju enterovirusa. Ovi virusi su odgovorni za razne infekcije kod ljudi.

Virus je sve rasprostranjeniji te rizična skupina obuhvata uzrast do 10. godina. Eurofarm centar u nastavku donosi najvažnije informacije za roditelje o ovom virusu.

Kako roditelj može prepoznati coxsackie virus kod djeteta?

Simptomi infekcije virusom su povišena tjelesna temperatura koja traje od 2 do 12 dana, mučnina i povraćanje, slab apetit, upaljeno grlo, kašalj, osjećaj umora i slabosti.

Kako se prenosi virus?

Coxsackie virusi se prenose uglavnom preko kontakta sa inficiranom osobom ili kontaminiranim predmetom. Infekcija se može širiti putem:

1.Kapljica izdisaja: Ako zaražena osoba kašlje ili kiše, virus može biti izbačen u okolinu i lako se prenijeti na druge osobe koje udahnu te kapljice.

2.Direktni kontakt: Dodirivanjem kože zaražene osobe, naročito ruku, može se prenijeti virus.

3.Kontakt s kontaminiranim predmetima: Coxsackie virus može preživjeti na površinama, poput igračaka ili posuđa, te se tako može prenijeti na druge ljude kroz dodir s tim predmetima.

Koje mjere opreza mogu poduzeti roditelji?

Roditelji mogu poštovati određene korake kako bi smanjili rizik od infekcije Coxsackie virusom kod svoje djece:

- Redovno pranje ruku

- Izbjegavanje bliskog kontakta s oboljelim osobama

- Čišćenje i dezinfekcija predmeta

Ako primjetite da vaše dete razvija simptome bolesti ruku, stopala i usta ili druge simptome koji ukazuju na moguću infekciju koksaki virusom, možete se obraditi Eurofarm centru kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle