Šta znamo o nutrigenetici?

14.06.2022 08:22:51
Eurofarm nutrigenetska analiza

U Eurofarm laboratoriji nutrigenetska analiza obuhvata utvrđivanje polimorfizama na osam gena po cijeni od 260 KM

Nutrigenetika je nauka koja proučava efekat genetičkih varijacija na dijetetski odgovor te ulogu nutrijenata i bioaktivnih komponenata hrane na ekspresiju gena. Kao naučna disciplina, nutrigenetika opisuje odgovor organizma na specifični prehrambeni režim.

Nutrigenetska analiza nam nudi identifikaciju, klasifikaciju i karakterizaciju varijacija u genomu što pacijentu omogućava specifično razumijevanje metabolizma i predikciju tolerancije organizma na hranu. Kako naši geni diktiraju metaboličke procese u organizmu, razumijevanje genetskog profila od krucijalne je važnosti za kreiranje ciljane nutritivne terapije ukoliko postoje predispozicije za metaboličke disfunkcije organizma ali i za prevenciju istih. Ovom specifičnom analizom možemo utvrditi da li naše tijelo efektivno metabolizira ugljikohidrate i masnoće; da li smo skloni gojaznosti te da li imamo rizik za dijabetes i insulinsku rezistenciju.

Kome je namijenjena nutrigenetska analiza?

Obzirom da prehrane koje proizilaze iz nutrigenetske analize rezultiraju efikasnijim i dugotrajnijim rezultatima u procesu gubitka i održavanja tjelesne mase, u poređenju sa nepersonaliziranim režimima prehrane, nutrigenetska analiza se preporučuje:

• Osobama koje su bezuspješno praktikovale različite prehrane;

• Osobama koje žele da započnu specifičnu prehranu u cilju smanjenja i održavanja tjelesne mase;

• Osobama koje žele da se posvete fizičkoj aktivnosti, kako bi se utvrdilo koji tip sporta odgovara njihovom organizmu;

• Osobama koje žele da prilagođenom, individualnom ishranom i životnim stilom dostignu i očuvaju optimalno zdravlje i vitalnost.

U Eurofarm laboratoriji nutrigenetska analiza obuhvata utvrđivanje polimorfizama na osam gena:

1. PPARG2 Pro12Ala (gen za gama 2 receptor aktiviran peroksizomnim proliferatorom) – ovaj polimorfizam je povezan sa povećanim rizikom za nastanak Diabetes mellitus tipa 2 i sa povećanim indeksom tjelesne mase.

2. ADRB2 Gln27Glu (gen za beta 2 adrenergički receptor) – ovaj polimorfizam može dovesti do smanjene razgradnje masti (lipoliza) i nakupljanja masnog tkiva.

3. ADRB2 Arg16Gly (gen za beta 2 adrenergički receptor) – ovaj polimorfizam može dovesti do smanjene lipolize, nakupljanja masnog tkiva ali ukazuje na povezanost sa inzulinskom rezistencijom i intolerancijom na glukozu.

4. ADRB3 Trp64Arg (gen za beta 3 adrenergički receptor) – ovaj polimorfizam dovodi do smanjenja razgradnje masnoća te je povezan sa povećanim vrijednostima indeksa tjelesne mase.

5. FABP2 Ala54Thr (gen za protein nosača masnih kiselina 2) – ovaj polimorfizam je povezan sa povećanim afinitetom proteina za dugolančane masne kiseline, povećanim unosom triglicerida u ćelije tankog crijeva i inzulinskom rezistencijom.

6. LPL HindIII (gen za lipoproteinsku lipazu) – ovaj polimorfizam je povezan sa sniženim vrijednostima HDL holesterola i hipertrigliceridemijom te može ukazivati na predispozicije moždanog udara.

7. INS 23HphI (gen za insulin) – ovaj polimorfizam povećava rizik za predispoziciju za Diabetes mellitus tipa 2 i inzulinsku rezistenciju.

8. FTO A23525T (tzv. “gladni gen”, gen za protein povezan sa masnoćama i gojaznošću) – ovaj polimorfizam je povezan sa nakupljanjem masnog tkiva u organizmu.

  • Metoda: Real Time - PCR
  • Uzorak: Krv/bris bukalne sluznice
  • Rezultat analize: 5 radnih dana
  • Cijena: 260 KM

Za više informacija pozovite Eurofarm +387 33 944 214.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle