Izazov menstrualnog siromaštva

dm smanjuje cijene higijenskih proizvoda Jessa za 15%

01.02.2024 10:31:08
dm snižena cijena jessa higijenskih uložaka

dm u Bosni i Hercegovini snizit će cijene Jessa higijenskih i dnevnih uložaka, tampona i perivih gaćica za 15%.

Menstrualno siromaštvo je globalni problem koji predstavlja nepristupačnost proizvodima za održavanje menstrualne higijene, nedostatak sanitarnih uslova i pristupa zdravstvenoj zaštiti, kao i nedovoljnu informisanost o menstrualnoj higijeni i reproduktivnom zdravlju. Tačni podaci za Bosnu i Hercegovinu ne postoje, ali procjenjuje se da u uslovima menstrualnog siromaštva živi više od 500 miliona žena širom svijeta.

Iako je menstruacija prirodan proces kroz koji prolaze žene i djevojčice prosječno jednom mjesečno tokom čitavog trajanja reproduktivnog perioda, stigma koja je prati je i dalje velika. Istraživanja koja su rađena za zemlje regije pokazuju da više od 80% žena kaže da ih je sram kupovati menstrualne potrepštine, a da je taj osjećaj još izraženiji, ako u prodavnici radi muška osoba.

Veliki problem predstavlja i činjenica da su menstrualni higijenski proizvodi mnogim ženama skupi, te su primorane da štede na ulošcima, tamponima i ostalim higijenskim proizvodima koji su im neophodni u toku menstruacije, što može dovesti do infekcija te kasnije ozbiljnih problema s reproduktivnim zdravljem. Kako bi pružili podršku djevojkama i ženama koje se suočavaju s menstrualnim siromaštvom kompanija dm najavljuje regionalnu društveno odgovornu inicijativu.

Od 1. februara 2024. godine, dm će sniziti cijene Jessa higijenskih proizvoda širom regije, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju i Srbiju. Ova aktivnost ima za cilj učiniti proizvode cjenovno pristupačnijim djevojčicama, djevojkama i ženama koje nisu u mogućnosti redovno priuštiti ovu osnovnu higijensku potrebu.

dm u Bosni i Hercegovini snizit će cijene Jessa higijenskih i dnevnih uložaka, tampona i perivih gaćica za 15%.

„Kompanija dm na ovaj način želi dati svoj dugoročni doprinos unapređenju ženskog zdravlja. Menstrualno siromaštvo ima veliki utjecaj na samopouzdanje, budi osjećaj srama, straha i manje vrijednosti i važnosti u društvu, osim toga ženama onemogućava normalan život tokom menstruacije – odlazak na posao ili u školu, fizičke aktivnosti i mnoge druge stvari za njih nekoliko dana svaki mjesec postaju nemogući. Ova društveno odgovorna aktivnost nije samo korak ka smanjenju menstrualnog siromaštva već korak ka osnaživanju žena i djevojčica, omogućujući im da vode zdraviji i produktivniji život“, poručili su iz kompanije dmBiH.

Više informacija o dm drogerie markt d.o.o.

dm je na bosanskohercegovačkom tržištu prisutan od juna 2006. kada je otvorena prva dm prodavnica u sarajevskom naselju Dobrinja. Za 17 godina dm se sa više od 1.100 zaposlenika i 91 prodavnicom u 47 gradova te distribucijskim centrom u Sarajevu pozicionirao kao vodeća kompanija u kategoriji drogerija. U poslovnoj godini 2022/23. dm je u Bosni i Hercegovini ostvario promet od 344,1 miliona KM. Asortiman dm-a obuhvata više od 13.400 proizvoda etabliranih svjetskih i domaćih proizvođača, među kojima je 30 dm robnih marki kao što su Balea, alverde, Mivolis, trend !t up, Denkmit, babylove, dmBio i druge. U cjelokupnom asortimanu posebno mjesto zauzimaju organska hrana, prirodna kozmetika i ekološki prihvatljivi proizvodi.

dm u BiH imidž Najpoželjnijeg poslodavca, priznanja koje mu je dodijeljeno devet puta, od toga sedam puta zaredom, gradi kontinuiranom brigom o zaposlenicima te im, uz brojne pogodnosti kao što su redovni sistematski i stomatološki pregledi, školovanja i edukacije, svake godine isplaćuje regres i 13. platu.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle