K-taping metoda efikasnog uklanjanja boli

29.05.2015 12:57:13
K-taping metoda efikasnog uklanjanja boli

Postupak apliciranja K-Tapinga izvode ljekari i terapeuti koje je certificala K-Taping Academy (Njemačka).

K-Tape3K-taping nije ograničen isključivo na probleme s mišićima i zglobovima, već nudi mogućnost šire primjene kao pri liječenju migrene, edema, inkontinencije i menstrualnih bolova, kao preventivna mjera kod rekreativnog bavljenja sportom, te u vrhunskom sportu.

Zašto je metoda K-taping toliko efikasna u liječenju boli? Kod upale mišića prostor između kože i mišića je smanjen iz čega proizlazi smanjen protok limfne tekućine. Limfni zastoj vrši kompresiju i nadražuje receptore boli u koži što vodi ka lokalnom stvaranju boli. Ako se koža u zahvaćenom području prije i tokom stavljanja trake rastegne, prilikom povratka u prvobitno stanje zajedno s nalijepljenom trakom napravit će se valovi, kožni nabori. Taj efekt kože je najvažniji temelj metode K-taping. Kroz podizanje kože povećava se prostor između kože i supkutanog tkiva, što omogućava slobodan protok limfe u limfni sistem, time se smanjuje nadražaj receptora što rezultira smanjenjem i prestankom boli. Ova efikasna metoda liječenja postala je sastavni dio prevencije i rehabilitacije na svjetskim prvenstvima, Olimpijskim igrama i različitim sportskim takmičenjima.

Temeljne funkcije i učinci K-tapinga

Poboljšanje funkcije mišića: npr. nakon rupture mišića, tekućina koja tom prilikom nastaje u međustaničnom prostoru uzrokuje povećanje pritiska, javljaju se bolovi, oticanje i povećanje tonusa mišića.

Poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina: npr. kod oštećenja tkiva dolazi do izlijevanja tekućina u određenom području, što rezultira upalnom reakcijom

Redukcija boli: Lijepljenje trake potiče podražaj mehanoceptora na koži. Nastali signali putem mehanoceptora stižu u leđnu moždinu, aktiviraju stanice za kontrolu u moždanom deblu i time smanjuju jačinu osjećaja boli u mozgu.

Podupiranje funkcije zgloba: Različitim načinom postavljanja kinesio tapinga utječe se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama.

Stimuliranjem proprioceptora postiže se bolji osjećaj pokreta. Funkcionalno i mehaničko korigiranje pružaju pasivnu podršku, a time i poboljšanje funkcije zgloba.

Postupak apliciranja K-Tapinga izvode ljekari i terapeuti koje je certificala K-Taping Academy (Njemačka).

Poliklinika FM je moderno opremljena poliklinika za internu medicinu, ultrazvučnu dijagnostiku, ortopediju s fizikalnom terapijom i jednodnevnom endoskopskom hirurgijom iz oblasti ortopedije i ginekologije.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle