Solgar selenium - Zaštita DNA, proteina i lipida od oksidativnih oštećenja

06.11.2018 08:17:31
Solgar selenium - Zaštita DNA, proteina i lipida od oksidativnih oštećenja

Selen je esencijalni mineral koji se nalazi u tragovima u organizmu.

Antioksidativni učinak selena moće sprječiti niz poremećaja povezanih sa starenjem, npr. bolesti povezane sa staničnom mutacijom, degenerativne promjene kardiovaskularnog sustava, promjene na zglobovima i očima, te smanjiti upalna stanja ili imunološke deficite. Također, selen se preporučuje kod problema muške neplodnosti.

Opis proizvoda:

Selen je esencijalni mineral koji se nalazi u tragovima u organizmu. Služi kao antioksidans, naročito u kombinaciji sa vitaminom E, tako što hvata tzv. slobodne radikale. Slobodni radikali mogu oštetiti ćelijske membrane i DNK, doprinose starenju i razvoju brojnih oboljenja srca, krvotoka, pa čak i kancera. Antioksidansi neutrališu efekat slobodnih radikala i doprinose smanjenju oštećenja koja su nastala pod njihovim dejstvom.

Djelovanje:

Selen je potreban za funkcionisanje štitne žlezde, za imuni sistem. Naučnici su ustanovili da su ljudi sa niskim nivoom selena podložniji razvoju oboljenja. Istraživanje iz 2000. godine pokazalo je da je uzimanje 100mcg selena, svakodnevno tokom nekoliko godina, kod pacijenata sa rakom kože dovelo do povećanog razvoja dijabetesa.

Dalja istraživanja su potrebna da razjasne ovaj efekat selena, ali je preporuka ne koristiti više selena nego što je propisano.

Ako ste zdravi i hranite se raznovrsno, trebalo bi da unosite dovoljno selena. Možete imati snižen nivo selena ako: pušite, konzumirate alkohol, koristite kontraceptivne pilule, imate problema sa apsorpcijom hrane.

Sastav:

Selen (L-selenometionin) – 100mcg

Način primjene: 
1 tableta na dan ili po preporuci lekara

Pakovanje: 100 tableta

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Lifestyle