Udruženje Be STAR: Bez kvalitetne komunikacije nema napredovanja!

08.02.2022 08:16:34
Be STAR poslovna komunikacija

Kada je komunikacija unutar tvrtke uspješna, tek se onda može krenuti na onu izvan nje gdje većinom nastupa pojedinac koji predstavlja proizvod ili uslugu.

U poslovnom svijetu, gotovo je nemoguće sklopiti bilo kakav oblik poslovne saradnje, ukoliko ne dođe do interakcije između najmanje dvije ugovorne strane. Ono što je ključ dobre saradnje je zapravo komunikacija s jednim od najvrijednijih resursa, a to su kupci.

Ideja sama po sebi nije dovoljna ako je ne znamo prezentovati, odnosno izložiti na pravi način, a upravo u tome se ogleda efikasnost pravilne komunikacije.

Nebitno razgovarate li, pišete pismo, šaljete e-mail, telefonirate ili čitate, vi komunicirate.

Koliko god se trudili pisati gramatički ispravno ili se  verbalno izražavati, važno je naglasiti da komunicirate i neverbalno. Na taj način prezentirate sebe, ali i firmu kojoj ste zaposleni.

Bez kvalitetne komunikacije ne možete napredovati u poslovanju čega ste vjerojatno svjesni, no vrlo lahko se može dogoditi  i neuspjeh. Važno je komunicirati krajnje profesionalno, dosljedno, tačno, uredno i kvalitetno. Svaki put kada nastupite na taj način vi stvarate pozitivnu sliku o sebi i firmi kojoj pripadate. S druge strane, ako ste neuredni, nemarni, netačni i brzopleti ostavljate negativan utisak, što će se sigurno odraziti na poslovanje.

Kada je komunikacija unutar tvrtke uspješna, tek se onda može krenuti na onu izvan nje gdje većinom nastupa pojedinac koji predstavlja proizvod ili uslugu.

Prije nego se počnete ljutiti ako vas neko nije dobro shvatio pokušajte preispitati sebe i shvatiti drugu osobu, jer ne razmišljamo svi na isti način. Kvalitetna poslovna komunikacija najviše se vidi u sposobnosti da ovladate samim sobom i uspijete prenijeti informaciju na najbolji mogući način kako bi vas sagovornik shvatio.

"Sposobnost kvalitetne poslovne komunikacije ne stičete rođenjem, nego učenjem i stalnim radom na sebi" poruka je iz Udruženja Centar za analizu, savjetovanje i edukaciju Be STAR

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Obrazovanje