Ravnopravnost različitosti

Žene u smeđoj uniformi

20.03.2023 14:44:59
Ravnopravnost različitosti

Kompanija Express Courier d.o.o. ovlašteni zastupnik za UPS i UPS SCS je ponosna na broj uposlenih žena koji se kontinuirano povećava

UPS – slavimo međunarodni praznik žena

Da li ste znali da se ove godine navršava tačno 100 godina od početka rada prve žene u UPS-u?

Godine 1923. Jessie Bell je počela sa radom kao daktilograf u UPS uredu u Los Angeles-u i u UPS-u je ostala do svog penzionisanja 31 godinu nakon toga.

U industriji u kojoj su tradicionalno zastupljeni muškarci, žene su doprinijele na svim nivoima u UPS-u i ostavile svoj upečatljiv trag u razvoju kompanije.

Period značajnijeg upošljavanja žena u UPS-u započinje u toku drugog svjetskog rata, kada su žene angažovane na gotovo svim pozicijama u UPS-u. Mazie Lanham je 1943. godine postala prva žena zaposlena kao vozač UPS dostavnog vozila.

Danas se, nakon toliko godina i nakon nevjerovatne istorije razvoja UPS-a, na velikom broju pozicija nalaze žene. Neke od njih su u samom vrhu hijerarhijske ljestvice – od rukovodećih pozicija, vozača pa čak mnoge i kao piloti UPS aviona.

Prva žena pilot u UPS-u je bila Arlene Westermeyer koja se kompaniji pridružila 1988. godine.

Zašto je sve ovo važno: u UPS-u su predani izgradnji inkluzivne kompanije, angažovanje žena jedan je od prioriteta. Činjenica da je u upravljačkim strukturama UPS-a danas 45% žena govori nam da su na pravom putu u ostvarivanju ovog cilja.

Kompanija Express Courier d.o.o. ovlašteni zastupnik za UPS i UPS SCS je također ponosna da se broj uposlenih žena kontinuirano povećava. Bogatstvo tima dolazi iz različitosti, stoga je u poslovnoj i svakoj drugoj praksi ključno postići ravnopravnost različitih.

Povodom obilježavanja 100 godina od uposlenja prve žene u UPS-u, želimo da istaknemo društvena, kulturološka i ekonomska dostignuća žena.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo