Konzum razveselio mame prijevremeno rođenih beba Lumpi poklonima

18.11.2016 11:37:00
Konzum razveselio mame prijevremeno rođenih beba Lumpi poklonima

Povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođenih beba, predstavnici Konzuma BiH, posjetili su neonatalno odjeljenje...

Povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođenih beba, predstavnici Konzuma BiH, posjetili su neonatalno odjeljenje Pedijatrijske klinike na Jezeru i tom prilikom uručili Lumpi poklone za 34 prijevremeno rođene bebe i njihove mame.

Akcija je nastala u suradnji s Udruženjem roditelja prijevremeno rođenih beba "Zvjezdice"  koje okuplja više od 500 mama iz cijele Bosne i Hercegovine koje su prijevremenim porodom prošle traumatično iskustvo i trebaju pomoć zajednice.

"Naše udruženje povremeno provodi i akcije prikupljanja pomoći u vidu specijalnih dohrana, pelenica, odjeće i lijekova za hrabre mališane. Od ove godine, u takve akcije uključili smo i širu društvenu zajednicu, jer smatramo da je jako važno da se i na taj način govori o problemima prijevremnog rođenja, kao i da se širi svjesnost o zdravstveno-socijalnom aspektu te situacije. Konzum je našu namjeru prepoznao među prvima i na tome smo vrlo zahvalni, mi kao predstavnici Zvjezdica, a vjerujem i osoblje neonatalnog odjeljenja Pedijatrijske klinike na Jezeru," naglasila je Maida Škripić Ljubović, predsjednica Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece "Zvjezdice".

Prema istraživanju UN-a, kojim su obuhvaćene 184 zemlje, svako deseto dijete na svijet dolazi prije vremena, a čak 1,1 milion njih umre. Prijevremeno rođenje vodeći je uzrok smrti novorođenčadi i sve je učestalije. Najviše nedonoščadi rađa se na jugu Azije, 13,3 posto, a Afrika i južna Azija zajedno bilježe čak 60 posto. Najmanje prijevremenih porođaja, ispod pet posto, ima Bjelorusija.

Nedonošče je svako dijete koje je rođeno živo s manje od 37 sedmica trudnoće. Tačni uzroci nisu poznati, a mogu uključivati različite biološke, okolne, psihosocijalne faktore, kao i različite genetske i zdravstvene poremećaje. Među nepoznatim uzrocima je i veća učestalost preuranjenih poroda u crnoj nego li u drugih rasa.

Obilježavanjem ovog dana u našoj zemlji, svi zajedno budimo glas i snaga malih heroja, onih koji nisu u stanju da se bore sami za sebe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo