Poticajima USAID/Sida FARMA projekta otvorena sirana Zlatna kap

04.02.2013 09:39:02
Poticajima USAID/Sida FARMA projekta otvorena sirana Zlatna kap

USAID/Sida FARMA projekt pružio je opsežnu pomoć zadruzi putem granta za unapređenje pogona za proizvodnju i povećanje otkupa od malih proizvođača, tako da "Zlatna kap" danas proizvodi 13 vrsta sireva, u odnosu na samo dvije vrste sira koje je ova zadruga proizvodila prije tih aktivnosti.

 

U Poljoprivrednoj zadruzi "Zlatna kap" Jelah, koja se nalazi u središtu ruralnog dijela općine Tešanj i specijalizirana je u proizvodnji tvrdih i mekih sireva poznatih pod nazivom "tešanjski sir", u petak je otvorena sirana čije je renoviranje podržao USAID/Sida FARMA projekt.

Siranu su otvorili direktor Misije USAID-a u BiH David Barth i načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Zadruga zapošljava četiri stalna i tri sezonska radnika te vrši otkup mlijeka od 120 malih proizvođača iz okolnih sela.

Po riječima direktora Zadruge Maida Smajića, "Zlatna kap" godišnje preradi oko 300.000 litara mlijeka i proda oko 40 tona raznih sireva.

Smajić je u izjavi Agenciji FENA potvrdio da Zadruga namjerava nastaviti aktivnosti proširenja proizvodnje i povećanja broja kooperanata te nastaviti plasman svojih proizvoda na cijelom tržištu BiH.

USAID/Sida FARMA projekt pružio je opsežnu pomoć zadruzi putem granta za unapređenje pogona za proizvodnju i povećanje otkupa od malih proizvođača, tako da "Zlatna kap" danas proizvodi 13 vrsta sireva, u odnosu na samo dvije vrste sira koje je  ova zadruga proizvodila prije tih aktivnosti.

USAID/Sida FARMA projekt je zajednički projekt vlada SAD-a i Švedske usmjeren na razvoj poljoprivrede i poslovanja u poljoprivredi vrijedan 14 miliona dolara. Cilj projekta je poboljšati konkurentnost poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, na putu ka održivom ekonomskom razvoju u BiH.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Predstavljamo