Znate li sve o vodi? Voda – podaci i zanimljivosti!

18.11.2021 07:49:56
Voda Sara negazirana prirodna mineralna voda

Znate li sve o vodi? Voda – podaci i zanimljivosti! Osim što bez nje nema života, vjeruje se da je ona "živa" sama po sebi.

Voda – podaci i zanimljivosti

Iako je nešto više od 70% zemljine površine pokriveno vodom, čak 97% te vode je slana voda u oceanima, a samo 3% je slatkovodna. No, od toga je 2.5% nedostupno jer je sadržano u ledenjacima, polarnim ledenim kapama, atmosferi i tlu, te može biti i visoko onečišćena. Samo je 0.5% zemljine vode dostupno kao voda za piće.

Jedan mali dio vode nalazi se u dubokim podzemnim slojevima zaštićenima od vanjskog onečišćenja, koja izvire prirodno čista, s karakterističnim mineralnim sastavom, odražavajući karakteristike tla kroz koje je protekla. To je prirodna mineralna voda. Svaka od njih ima svoju priču, povijest i razvojni put.

Prirodna mineralna voda

Pijenjem različitih vrsta prirodnih mineralnih voda dobiva se i široka paleta minerala. Korisne su i negazirane i gazirane vode, kao i one različitog stupnja mineralizacije, pa ih se tijekom dana može kombinirati. Unos voda koje sadrže magnezij (Mg Mivela) i kalcij (Sarajevski kiseljak), može biti posebno vrijedan. Ovi minerali daju svoj doprinos za normalnu građu kosti i zuba te vitalne funkcije poput rada živčanog sustava, mišića, normalnog psihološkog funkcioniranja, stvaranja energije i smanjenja umora. Gazirane prirodne vode, bogate mineralima i bikarbonatima (Jamnica i Sarajevski kiseljak), tradicionalno se preporučuju uz jelo jer mogu olakšati probavu i imati pozitivan učinak na funkciju jetre i žuči, dok su za opću hidraciju cijenjene nisko-mineralne vode, od kojih se posebno ističe Jana, besprijekorne prirodne čistoće, koja je prikladna za svaku životnu dob, uključujući i pripremu hrane za dojenčad. Svaka prirodna mineralna voda na etiketi ima označeno ime izvora i količinu dominantnih minerala.

Radi svog blagotvornog djelovanja, prirodni izvori vode oduvijek su privlačili ljude, stručnjake i znanstvenike. Mi smo danas svjedoci svemirskih istraživanja koja su usredotočena i na pronalazak vode na drugim planetima. Tamo gdje ima vode ima i života.

Voda kao inspiracija

Starogrčki filozof Tales iz Mileta (625.-545. BC), razmatravši nastanak zemlje i svemira, uspostavio je tezu o vodi kao izvoru života iz kojeg je nastala cijela priroda, dok je Hipokrat (460.-370. BC) napisao da voda čak može utjecati na čovjekovu osobnost.

Voda je… nevjerojatna, zanimljiva i čudesna.

Osim što bez nje nema života, vjeruje se da je ona "živa" sama po sebi. Upravo tu spoznaju približio nam je japanski znanstvenik Masaru Emoto koji je radio brojne eksperimente s vodom. Masaru je proučavao vodu te se pitao – ako su ljudi živa bića, a većinu ljudskog tijela čini voda, znači li to da je voda živa? Ako živa bića posjeduju svijest, inteligenciju i emocije, znači li to da voda posjeduje svijest, inteligenciju i emocije?

Sve je krenulo od proučavanja kristalnih struktura vode koje su se razlikovale ovisno o podrijetlu, tako je čista voda formirala pravilne i lijepe kristale, a zagađena voda nepravilne oblike. Zatim je vodu izlagao pozitivnim i negativnim utjecajima, dobrim i lošim porukama i riječima, te otkrio kako je voda kojoj se obraćao lijepo formirala predivne kristale, dok je druga formirala nepravilne strukture.

Masaru je zaključio – voda je živa, voda osjeća! Ono što i danas znamo je da je voda nevjerojatna tvar koja kruži planetom i našim tijelima, ali i ono o čemu možda ne razmišljamo, a to je da pritom u svom pamćenju nosi informacije koje čine pripovijest koju bi, kada bismo znali, čitali s oduševljenjem.

SARA je negazirana prirodna mineralna voda nastala iz čistog, netaknutog brdovitog krajolika središnje Bosne nadomak kraljevskog grada Kreševa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana