Sve što (ni)ste znali o rakiji

13.05.2022 09:02:10
Gazdina rakija

Rakija je piće koje na Balkanu predstavlja poseban napitak, od velike važnosti kada su u pitanju život, zdravlje, pa i smrt.

ŠTA JE RAKIJA?

Možda jedino piće na svijetu u kojem je sadržana duša jednog naroda. Piće koje je više od pića. To je naš način da iskažemo emocija, s njom se radujemo, s njom tugujemo. Ona je tu za posebne trenutke, ali i hitne slučajeve. Na prvu pomalo ljuta, a zapravo grije dušu. Neprikosnovena kraljica među svim pićima – rakija!

Rakija je piće koje na Balkanu predstavlja poseban napitak, od velike važnosti kada su u pitanju život, zdravlje, pa i smrt. Zato je pijenje rakije prešlo u određen vid rituala shodno trenutku. S njom slavimo rođenje, nove uspjehe, koristimo kada nas nešto muči ili boli zbog njenog ljekovitog dejstva, ali je pijemo i kada tuga obuzme naše srce zbog gubitka drage osobe.

Najpoznatije piće na Balkanu, koje možete pronaći na svim jelovnicima, policama supermarketa, ali i u svakom domu.

KAKO NASTAJE RAKIJA?

Sve počinje biranjem i pripremom sirovine tj. voća, koje ulazi u faze usitnjavanja i pasiranja. Nakon čega se pristupa procesu fermentacije, a to je proces transformacije šećera, aktivnošću kvasaca, u alkohole i ugljen-dioksid. Alkoholna fermentacija se odvija u 3 faze i to: početak vrenja, glavno vrenje i tiho vrenje.

Nakon fermentacije, nastupa proces destilacije ili narodski rečeno, pečenje rakije. Destilacijom se iz prevrelog kljuka odvajaju isparljivi sastojci od sirovine. Voda i alkohol su dominantne komponente destilata, ali za kvalitet rakije veoma su važne i ostale komponente koje prelaze u destilat, kao što su aromatične materije, isparljive kiseline, estri, etri, viši alkoholi itd. Dobijeni destilat koriguje se destilovanom vodom do željene jačine.

Nakon dovođenja na konačnu alkoholnu jačinu, dolazi se do završne faze, a to je kada rakija treba da odstoji. Tu razlikujemo odležavanje i oplemenjivanje. Ako stoji u drvenim buradima, onda se kaže da odležava, a ako je u staklu ili inoxu, onda je oplemenjivanje.Nakon ocjene i kontrole stručnih lica, posljednja i omiljena faza je degustacija i uživanje u napravljenom.

Gazdina rakija donosi jednostavan i slikovit prikaz koraka kako doći do savršene rakije.

KOJE VRSTE RAKIJA IMAMO?

Kad pričamo o vrstama rakija, taj popis se stalno proširuje, ali neka opšta podjela bi bila sljedeća:

Rakije proizvedene destilacijom voća (šljivovica, kajsijevača, dunjevača, lozovača…),

Viski od raži,

Vodka od krompira,

Sake – rakija od pirindža, karakteristična za područje Japana,

Korn – rakija od žita koja vodi poreklo iz Nemačke.

Neke od najpoznatijih i najučestalijih rakija na našem području su: šljivovica, viljamovka, kajsijevača, dunjevača, jabukovača i slično.

Rakija od šljive

Šljivovica je rakija proizvedena destilacijom profermentisanih plodova šljive do najviše 86%v/v sadržaja etanola, tako da miris i aroma destilata potiču isključivo od destilisane sirovine. Šljiva je voćka sjeverne Zemljine polulopte. Najviše se proizvodi u Evropi (62%). Najveći proizvođač šljive je bivši SSSR, zatim Kina, bivša Jugoslavija, Rumunija i sl.

Rakija od kruške vilijamovke

Među rakijama od kruške najviše je zastupljena sorta vilijamovka i kod nas i u svijetu. Vilijamovka je stara engleska sorta gdje je nazivaju Williams Christbirner, a u SAD Bartlett. Ovo je vodeća svjetska sorta kruške. Voćna rakija vilijamovka se dobija destilacijom profermentisanog kljuka isključivo svježih plodova krušaka, sa ili bez sjemenki, do najviše 86%v/v etanola, tako da miris i aroma destilata potiču isključivo od destilisanih sirovina.

Više i detaljnije o vrstama rakija, možete pronaći u tekstu "Sve što bi trebalo da znate o njenom veličanstvu – rakiji"

KAKO PREPOZNATI DOBRU RAKIJU?

Kvalitet rakije predstavlja kompleksan pojam. Pored hemijskog sastava pića, najveći značaj se pridaje njihovim senzornim karakteristikama. Čovjek svojim čulima reaguje na organoleptička svojstva pića.

U odnosu na obučenost, u domenu senzornog testiranja, postoje: laici, priučeni laici, ocjenjivači, eksperti i senzoričari.

Za neutralisanje čula između uzoraka, koriste se najčešće voda, mineralna voda i mlijeko. Konzumiranje hrane treba obaviti prije ocjenjivanja ili tokom pauze. Preporučuje se neutralni sir, neslana šunka, kriška jabuke, neutralni hljeb.

Prvo se ocjenjuju neutralne, bezbojne i mlade rakije, a zatim obojene, starije i kompleksnije na ukusu.

Da biste sami procijenili da li je rakija koja pijete kvalitetna ili takozvana „brlja“, dovoljno je da znate nekoliko osnovnih smjernica: da je rakija bistra, da miriše na voće od kojeg je napravljena i da je pitka. Ukoliko vam je u ustima prijatan okus i nema osjećaj da vam usta „gore“, već gutanjem rakije osjećate kao da vas nešto grije, znači da pijete pravu rakiju.

KAKO SE PIJE RAKIJA?

Nevezano u kom dijelu svijeta se nalazite i pijete rakiju, postoje određena nepisana pravila kako se ona pije. Ukoliko želite da u potpunosti ispoštujete ritual pijenja rakija, držite se ovih osnovnih smjernica:

KONTAKT OČIMA

Pri nazdravljaju mnogo j evažno da uspostavite kontakt očima sa osobom sa kojom držite zdravicu. Gledanje u oči dok nazdravljate je vrlo jednostavan korak, a označava veliko poštovanje prema osobi sa kojom nazdravljate.

NE PIJTE NA EKS

Rakija nije piće poput tekile i sličnih koji se ispijaju odjednom. Da bi doživljaj pijenja rakije bio potpun, savjetuje se da se pije u nekoliko gutljaja i polako kako bi se uživalo u njenom bogatom ukusu.

KVALITET JE BITAN

Nije svaka rakija dobra, zato birajte najbolje i provjerene. Nekvalitetna rakija dovodi do mamurluka, glavobolje i tegobama u želucu, dok kvalitetna i prava rakija neće dovesti do bilo kakve nuspojave.

PORIJEKLO RAKIJE I ZANIMLJIVOST O RAKIJI KOJU STE MOŽDA ZNALI, ILI IPAK NE?

Ne zna se tačno kada se počelo sa proizvodnjom rakije, ali se zna da je ona postojala za vrijeme cara Dušana.

II Dušanov zakonik iz 1354. godine, u paragrafu 166, predviđa kazne protiv zloupotrebe alkohola, bez bližeg definisanja:

"Pijanica otkuda ide i izaziva koga, ili poseče, ili okrvavi, a ne dosmrti, takovomu pijanici, da mu se oko izvadi i ruka otseče. Akoli pijan zadere, ili kapu komu skine, ili drugu sramotu učini, a ne okrvavi, da ga biju, da se udari štapovima sto puta, i da se vrgne u tamnicu, a potom da se izvede iz tamnice, i da se opet bije i pusti."

Proizvodnja rakije je nastavljena i za vrijeme viševjekovne turske vladavine, što se zaključuje po podatku, da su Turci sakupljali takse na destilacione aparate (kazane) u iznosu od 12 aspri.

Proizvodnje i potrošnja rakije od druge polovine 16. vijeka osjetno raste, jer se tada otpočelo sa otvaranjem kafana.

Naglim razvojem voćarstva došlo je i do drugog povećanja proizvodnje rakije. Proizvodnja je bila primitivna, ali masovna, tako da je rakija postala poljoprivredni proizvod, a među glavnim centrima za proizvodnju su bili: Užice, Tuzla, Sarajevo, Foča, Zvornik i drugi, odakle su se rakije raznosile u druge krajeve sve do uvođenja željezničkog saobraćaja u našim krajevima, 1886. godine.

RAKIJA KAO LIJEK

Rakija u narodu poznatija kao lijek za skoro sve, služila je našim mama i bakama kao prva pomoć u kući za bilo kakvu vrstu tegove, bolesti, bola i slično. Prenošenjem s koljena na koljeno, rakija je postala ritual u kućnom liječenju, a spisak tegoba koje brzo i lako rješava se samo širio.

Od stavljanja obloga od rakije pri visokim tjelesnim tempreaturama i/ili stavljanje obloga pri zubobolji do pijenjem male količine rakije pri problemima sa varenjem.

Tajna moć ovog prirodnog oružja protiv mnogih bolesti najviše se ogleda kada su u pitanju bolovi u želucu, zatim kada nastupi prehlada ili gripa ubija sve viruse i bakterije. Preporučuje se i kod dezinfekcije rana, ali u vanjskoj primjeni.

Mnogi dan započinju čašicom rakije kako bi preventivno otklonili probleme sa zdravljem. Kod njege usta, kažu da je poželjno promućkati usta rakijom kako bi se otklonile sve bakterije. Sigurno se svi sjećamo kako su nam mame i bake stavljale obloge od rakija kada bismo imali groznicu ili upalu grla, to se i danas nastavilo primjenjivati. Šljivovica vam može pomoći pri bolovima u stomaku ukoliko ste pojeli nešto masno ili slabijeg kvaliteta. Ako osjetite bol u leđima, masaža sa travaricom bi mogla biti vaša prva pomoć.

Bijeli luk, maslinovo ulje, med, rakija su samo neki od prirodnih lijekova koji se koriste u skoro svakom domaćinstvu već generacijama unazad. Bilo da pričamo o preventivnoj upotrebi rakije kao lijeka ili kada već nastupi bol, važno je da naglasimo da konzumacija treba da bude u malim, skoro neznatnim količinama. Zato, pažljivo i odgovorno konzumirajte i ovo, ali i svako drugo alkoholno piće.

KOKTELI SA RAKIJOM

Ukoliko ste ljubitelji koktela, a želite ih pripremiti u svojoj kućnoj radinosti, spremili smo za vas nekoliko recepata. Kako od domaćeg do egzotičnog:

KOKTEL KAJSIJA

Sastojci:

60ml Gazdina rakija od kajsije

30ml sok od kajsije

100ml led

džem od kajsije

Način pravljenja:

1.         Utrljati džem od kajsije u dno od čaše

2.         Dodati led u čašu za miksanje

3.         Dodati ostale sastojke u čašu za miksanje

4.         Dobro promiješati ili mućkati dok se sastojci ne sjedine

5.         Procijediti sve u čašu sa džemom

6.         Uživajte

Način serviranja:

Promiješati i servirati hladno.

Sipati u čašu za martini (120ml)

KOKTEL KRUŠKA

Sastojci:

45ml Gazdina rakija Vilijamovka

75ml kruška (jedna kruška srednje veličine)

30ml led

Način pravljenja:

1.         Ubacite led na dno čaše

2.         Isjeckajte krušku u kockice i ubacite u čašu

3.         Sipajte rakiju preko komadića kruške

4.         Prijatno

Način serviranja:

Sipajte hladno.

Služiti u old fashioned čašama (200ml)

Ako smo vas zainteresovali kako možete kod kuće napraviti sjajne koktele sa rakijom, onda ne smijete propustiti tekst "Gazdina magija pretočena u koktele".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana