Sve čari Irana

RELAX Tours vas ponovo vodi u Iran

19.01.2023 11:35:04
Iran Relax Tours

Cijena po osobi već od 2.399 KM - SVI IZLETI UKLJUČENI U CIJENU!

Termin putovanja:

01.03 – 09.03.2023.

9 dana – 8 noćenja

Prevoz: AVION, Turkish Airlines

Iran se možda ne čini kao uobičajena turistička destinacija i nije kao većina zemalja Bliskog istoka, jer hiljade godina uspona i pada civilizacija - Perzijanci, Parti, Safavidi - su otišli prije moderne nacije, a njihova slava i bogatstvo učinili su nešto kako bi usadili današnju zemlju s ponosom koja se naglo okreće u budućnost, ali se i dalje čvrsto drži svoje blistave prošlosti. Ova država je poznata i po ručno rađenim ćilimima, rađenim od najkvalitetnije svile i kašmira.

CIJENA ZA MIN 30 PAX:

HOTELI

CIJENA ZA PRVIH 10 UPLATA

CIJENA PO OSOBI ZA REDOVNE UPLATE

HOTELI 4*

2.399 KM

2.599 KM

 

U CIJENU JE UKLJUČENO:

•           Avio prevoz na relaciji Sarajevo –Teheran via Istanbul

•           AERODROMSKE TAKSE!

•           Smještaj u hotelu na bazi 8 noćenja sa doručkom u 1/2 sobi

•           Bus transfer

•           Pratilac grupe na 30 osoba

•           Organizacjia putovanja

•           Izleti pomenuti u programu

•           Sve ulaznice

U CIJENU NIJE UKLJUČENO:

•           Viza sa ishođenjem za BH pasoš 50 EUR

•           PCR test ne stariji od 48 sati ukoliko niste vakcinisani

•           Putno – zdravstveno osiguranje

•           Doplata za 1/1 sobu 390 KM

•           Doplata za polupansion 215 KM

•           Individualni troškovi

•           Obavezne napojnice - 30 EUR po osobi

NAPOMENE ZA ULAZAK U IRAN:

•          Potvrda o revakcinaciji na engleskom jeziku ili negativan PCR test ne stariji od 48 sati

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:

1.         DAN/ SARAJEVO – ISTANBUL – TEHERAN / 01.03.2023.

Okupljanje grupe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dva sata prije leta. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul na letu TK 1024 u 08:30 sati, slijetanje u Istanbul u 12:20 sati. Za vrijeme boravka u Istanbulu, planiran je izlet u Istanbul mall za shopping i ručak u trajanju od cca 2,5 sata(vrijeme zadržavanja u dogovoru sa vodičem). Nastavak leta za Shiraz na letu TK 884 u 21:35 sati. Planirano slijetanje u Shirazu je u 01:55 sati. Nakon slijetanja slijede pasoške i carinske kontrole te transfer do hotela. Check in u hotel. Noćenje u Shirazu.

2.         DAN/ SHIRAZ / 02.03.2023.

Nakon doručka u hotelu slijedi obilazak grada. Shiraz je poznat svijetu i kao “grad ruža” ili “grad perzijskih vrtova”. To je zaista na jedan čaroban način raj na zemlji, jer upravo tu možete osjetiti ljepotu jednog drevnog, tajanstvenog grada. Posjeta tvrđave Karim Khan; tvrđava predstavlja jednu od najvažnijih spomenika iz doba Zand, a posebice Karim Khana. Nakon toga slijedi šetnja Vakil bazarom i džamijom, koja je sagrađena između 1751. i 1773. godine, tokom perioda Zanda. Vakil znači regent, što je bila titula koju je koristio Karim Kan, osnivač dinastije Zand. Zatim slijedi posjeta Saraye Moshir bazaru, te džamijom Nasir Almolk. Shiraz je dom poznatih pjesnika kao što su Hafiz i Sa'adi, te će te imati priliku posjetiti njihove grobnice. U večernjim satima, posjeta vrta Eram. Ovaj prekrasan i šarmantan vrt (Bagh-e Eram), smješten uz sjevernu obalu rijeke Khoshk u Shirazu te je jedan od najpoznatijih i najljepših idiličnih perzijskih vrtova u Iranu. Sa svojom ljepotom, uzbudljivom strukturom, prekrasnim cvjetovima, osvježavajućim zrakom, aromatičnim i visokim čempresima, Eram vrt predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju za sve putnike. Nakon toga slijedi posjeta Ali Ebn-e-Hamzeh i nakon čega slijedi šetnja vrtom Jahan Nama. Dan ćemo završiti posjetom grobnice Khajoy-e-Kermani. Noćenje u Shirazu. 

3.         DAN/ SHIRAZ – PERSOPOLIS – YAZD / 03.03.2023.

Doručak u hotelu, a onda polazak za Yazd. Usput će se vidjeti i Persopolis, jedno od najvećih arhitektonskih čuda antičkog svijeta koje je osnovao Darie Veliki. Osim Persopolisa usputna pauza će se napraviti i u Nekropoli, kao i u Pasargadu, nekadašnjem glavnom gradu Ahemenidskog carstva koji je danas arheološko nalazište i jedno od iranskih UNESCO-ovih mjesta svjetske baštine. Noćenje u Yazdu.

4.         DAN/ YAZD / 04.03.2023.

Nakon doručka krećemo s obilaskom grada. U Yazdu danas živi najveća zajednica zoroastrijaca u Iranu. Posjetit ćemo zoroastrijske kule tišine i hram vatre u kojem gori 1,500 godina neugašena vatra, te lijepi vrt Dolat Abad s oktagonalnim hvatačem vjetrova. Prošetat ćemo i po starom dijelu grada i posjetiti staru džame džamiju. Slobodno vreme za istraživanje grada i kupovinu suvenira. Povratak u hotel i noćenje u Yazdu.

5.         DAN/ YAZD – NAIN – ISFAHAN / 05.03.2023.

Doručak u hotelu. Posjeta Jame džamije, Alexanderov zatvor, vrt Dowlatabad, te stari grad. Nakon obilalaska slijedi transfer do hotela. Noćenje u Isfahanu.

6.         DAN/ ISFAHAN / 06.03.2023.

Doručak u hotelu. Posjeta Imam džamije, džamije Sheikh Lotfollah, te džamije Ali Qapu. Nakon toga posjeta Chehel Sotoun i bazara. Obilazak grada ćemo završiti posjetom Allahverdi Khan mosta, koji je najduži u Zayanderud. Slijedi i posjeta katedrale Vank i muzički muzej Isfahana, te šetnja Julfom (jermenska četvrt) Šah Abas I Nakon transfera slijedi transfer do hotela. Noćenje u Isfahanu.

7.         DAN/ ISFAHAN – KASHAN – TEHERAN / 07.03.2023.

Nakon doručka, odlazak iz Isfahana za Kashan. Slijedi obilazak Tabatabeija i historijske kuće Boroujerdi. Nakon toga, slijedi obilazak tradicionalnog bazara u Kašanu i obilazak Fin vrta. Transfer do hotela. Noćenje u Teheranu.

8.         DAN/ TEHERAN / 08.03.2023.

Nakon doručka u hotelu slijedi posjeta Nacionalnom muzeju Irana. Muzej se sastoji od dva kompleksa; Muzej starog Irana koji je otvoren 1937. godine i Muzej islamske ere koji je otvoren 1972. U njemu se nalaze istorijski spomenici koji datiraju iz očuvanih antičkih i srednjovjekovnih iranskih antikviteta, uključujući posude od keramike, metalne predmete, ostatke tekstila i neke rijetke knjige i kovanice. Nakon toga, slijedi posjeta dvorcu Golestan, koji je jedan od najstarijih historijskih spomenika u Teheranu. Nakon toga slijedi šetnja Bazarom. Obilazak Teherana završit će se u neprocjenjivom Nacionalnom muzeju nakita gdje će se posjetiti svijet dragulja, u kojem se nalazi jedan od dva najveća dijamnta; Darya-e-Noor (more svjetlosti). Nakon toga slijedi transfer na aerodrom za let za Shiraz. Na putu do hotela, posjetit ćemo Shah-e Cheragh. Ovo je jedno od najljepših svetinja u Iranu sa svojom prekrasnom kupolom, prekrasnim osvjetljenjem i ogledalom. Noćenje u Teheranu.

9.         DAN/ TEHERAN – ISTANBUL – SARAJEVO / 09.03.2023.

Check out iz hotela. Odlazak na aerodrom dva sata prije leta. Let na relaciji Teheran – Istanbul na letu TK 879 u 07:30 sati, slijetanje u Istanbul u 10:30 sati, a nastavak leta za Sarajevo na letu TK 1021 u 14:45 sati. Dolazak je predviđen u Sarajevo u 14:35 sati. Sva vremena su lokalna.

Kraj programa.

Za više informacija nas kontaktirajte na broj telefona: 𝟎𝟑𝟑 𝟐𝟔𝟑 𝟑𝟑𝟎

Viber:  𝟎𝟔𝟑 𝟕𝟕𝟏 𝟒𝟒𝟐

relaxtours@relaxtours.com

Zelenih Beretki 22, Sarajevo

Vaš pouzdan partner za putovanja, Relax Tours!

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 62 700 098 ili na mail prodaja@akta.ba odnosno putem forme Objavi promo ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Putovanja i hrana